Чайките са летящо биологично оръжие

Учени се опасяват, че прелетните птици може да разпространяват трудно излечими зарази

DenNews.bg
21.09.2010
размер на текста:

Птиците вероятно прихващат заразите, докато ядат изхвърлени остатъци от човешка храна. Снимка: corbis

Учени се опасяват, че прелетните птици може да разпространяват трудно излечими зарази, след като открили, че гларусите и чайките пренасят бактерии, резистентни на антибиотици.
Португалски изследователи анализирали 57 проби от изпражнения на жълтокрака чайка (Larus Cachinnans).
Една от десет сред тях съдържала бактерия, резистентна на мощния антибиотик ванкомицин.
Според обясненията на учените в научния журнал Proteome Science птиците вероятно прихващат заразите, докато ядат изхвърлени остатъци от човешка храна.
Изследователите са открили подобни резистентни на лечение бактерии и при други животни, които се хранят с мърша, като вълци и лисици.
За изследването са били събрани и анализирани птичи изпражнения от остров край португалското крайбрежие.
Учените използвали новаторски метод - протеомика, за да установят максималния брой бактериални протеини, свързани по някакъв начин - неясен засега, с резистентността към антибиотиците.
Екипът идентифицирал няколко щама на ентерококи в пробите, някои от които не се поддават на лечение с ванкомицин.
При положение, че това са диви птици, а не домашни любимци, няма как директно да са имали достъп до антибиотици, изтъкват учените. За това са "виновни" без да искат хората.
Изследователите предупреждават, че прелетните птици, които изминават огромни разстояния, може да разпространяват антибиотичната резистентност от място на място до други животни и хора, които имат неволен достъп до изпражненията им.
Супербактериите са сравнително безвредни за здравите хора, но могат да бъдат много опасни за хроничноболните, възрастните и децата, които са с по-слаби организми и имунна система, предава vesti.bg.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети