Складът за пестициди източва общинския бюджет на Бобов дол

Десислава Панайотова-Янкова
02.09.2010
размер на текста:

Кметът Грети Алексова и заместникът й Николай Игнатов. Снимка: DenNews

Складът за пестициди в бобовдолското село Паничарево източва бавно, но упорито общинския бюджет. Докато се чака решение на държавническо ниво, местната управа е длъжна да брои минимум 2000 лв. месечно за поддържане на базата, в която през 2000 г. са събрани опасни химикали от цялата Кюстендилска област.
„Едно решение, придружено с обещание и 20 000 лв., сега в тези трудни дни ни излиза скъпо. Но сме длъжни да подсигуряваме охрана, докато се намери решение”, казва кметът на Бобов дол Грети Алексова. Вече три пъти общината е внасяла проект за преопаковане и обезопасяване на пестицидите в ПУДООС към Министерството на околната среда и водите. До момента отговор обаче няма. „Съвсем наскоро внесохме искане за трети път. Оказва се обаче, че ПУДООС няма да отпуска финансиране за преопаковане на пестицидите, а само за изгарянето им. Такива условия обаче не са създадени. Преди години, когато е сключено споразумението с община Бобов дол за откриване на склада, е било обещано пестицидите да стоят тук за кратък период - до откриването на завод за изгаряне в Перник”, изнася още подробности градоначалникът. 10 г. по-късно такъв завод обаче няма. 20-те бона, които общината е взела като компенсация, отдавна са похарчени, но сега е длъжна да вади средства от бюджета всеки месец за заплати на петима пазачи, СОТ и спешно преопаковане на пестициди, чиито предпазни опаковки са се увредили. „Складът подлежи на постоянни проверки от страна на РИОСВ и Гражданска защита. Ако се установи теч на химикали, се вика специализирана фирма, която преопакова пестицидите. В момента сме с вързани ръце, защото базата реално не изисква спешна финансова помощ, защото е в добро състояние, но ни излиза много солено”, пресмята Алексова.
Единственото изискване, на което складът в Паничарево не отговаря, е минималното санитарно отстояние от къщите. Кметът обаче е категорична, че това не е опасно, тъй като няма изтичане на химикали и за разлика от други места в страната положението в Бобовдолско е под постоянен контрол и експертите твърдят, че няма никаква опасност за хората, животните и природата.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети