Вятърът спаси Дупница от обгазяване, във „Феникс” изгоряха 1 милион лева

Шефът на предприятието за вторични суровини награбил горяща бала с голи ръце, за да спаси машините си

DenNews.bg
18.09.2010
размер на текста:

Шефът на "Феникс-Дупница" Кольо Илиев и администрацията му очакват санкции за случилото се. Снимка:dennews.bg

Вятърът спаси Дупница от обгазяване. Засега. Пожарът в най-голямото предприятие за складиране и преработка на вторични суровини за Югозапада „Феникс-Дупница” продължава да бушува с пълна сила. За щастие вятърът обърна посоката на гъстия дим на запад и за момента (към 22:30 часа) небето над Дупница е чисто. Димът достигна дупнишкото село Джерман и бобошевското село Блажиево.
Един милион лева станаха на пепел при бедствието. Това са първите сметки, които шефът на „Феникс-Дупница” Кольо Илиев направи за DenNews.bg. Той не можа да обясни, защо предприятието му не е било готово за такъв инцидент-липсват депа от земя за запръстяване, както и кранове за вода, от които пожарните автомобили да зареждат.
20 пожарникари с три автомобила продължават да гасят горящите купища пластмаси, хартия и опасни отпадъци. На помощ се притече фадрома от ТЕЦ „Бобов дол”. С нея се правят опити за запръстяване на боклуците със земя от полето, както и да се отсече пътя на пламъците, като се правят пролуки в камарите пластмаса.
Кольо Илиев извадил с голи ръце горяща бала хартия, за да спаси машините си.
„Поне тях спасихме, за сградата опасност вече няма. Но машините са толкова топли, че не могат да се докоснат”, обясни притеснено той.
И докато в първите часове на пожара се бяха притекли работници на предприятието, видели дима от къщите си в близкия квартал, по тъмно на място бяха служителите от администрацията на „Феникс”. Тепърва те ще трябва да гасят „документалните пламъци” в предприятието, защото отсега се знае, че ще последват глоби и наказания. Самият управител каза, че очаква „от екоминистерството ще ми откъснат главата”.
Багер на предприятието също се включи в гасенето, а на място по тъмно пристигна и екип на Гражданска защита в Кюстендил. Специалистите обясниха, че след измерване на вредните газове е установено, че всичко е в норма. Те осигуриха и осветление на гасаческите екипи, като включиха два прожектора с агрегат.
Бедствието се размина без пострадали и обгазени. Въпреки че и пожарникарите и цивилните работеха без маски в гъсти облаци дим.

Повече за нощта на пожара вижте в рубриката "Денят в снимки". 
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети