Екологична катастрофа в Дупница

Горят опасни отпадъци в най-големия пункт за вторични суровини за Югозападна България

DenNews.bg
18.09.2010
размер на текста:

Пожарникарите се борят с пламъците без никаква предпазна екипировка. Снимка: dennews.bg

Пожар в най-големия пункт за вторични суровини за Югозападна България, който се намира в покрайнините на Дупница предизвика екологична катастрофа в града.
В момента над Дупница се стеле тежък, задушлив облак дим, а черният стълб от пожара се извисява на няколко километра в небето. Мъглата от пожара във „Феникс-Дупница” обхваща главен път Е-79, затруднява движението на автомобилите, както и на влаковете, защото пунктът е само на метри от влаковата линия.
Три пожарни автомобила, кола на ВиК и част от работниците на собственика на „Феникс-Дупница” Кольо Илиев се борят с пламъците. Има реална опасност за живота им, тъй като димът е непрогледен и изключително задушлив, заради отделените от горящите пластмаси, луминисцентни лампи и други опасни отпадъци химични вещества.
В пламъци е и производственото хале на пункта-бетонна сграда, като пожарникарите на няколко пъти бяха принудени да се отдръпнат по спешност бягайки, заради опасност постройката да рухне. Гърмящи пластмасови отпадъци летят във въздуха и падат на десетки метри в страни.
Горят и два метални електропровода. Само един работник с лопата е в района им. Другите работници на фирмата, както и управителя Кольо Илиев са в района на горящото хале, където само преди седмица е била монтирана нова сепарираща линия.
Само един пазач е бил на територията на предприятието, когато е пламнал пожара предизвикан от запалени стърнища. Докато подаде сигнал за бедствието пожара се е разраснал с голяма сила.
Огнеборците са без маски и каквато и да била предпазна екипировка.
Сажди падат по дворове и улици на километри от мястото на бедствието. Най-близкият квартал е само на около 300 метра.
Може би ще се наложи евакуация на съседните квартали.

Повече от пожара вижте в рубриката "Денят в снимки"
 

Очаквайте подробности от DenNews

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети