Офицери и сержанти от запаса в Дупница с почетни грамоти за 100-годишен юбилей

Командири на батальони сега са емигранти в Англия, Германия и Италия, за да изхранват семействата си

Даниела Методиева
18.09.2010
размер на текста:

Подполковникът от запаса Кирил Иванов бе сред наградените с почетни грамоти. Снимка: dennews.bg

Офицерите и сержантите от запаса в Дупница получиха почетни грамоти за честванията по случай 100 години от основаването на Създаването на Съюза на подофицерите в България. На днешния ден мъжете под пагони се събраха, за да отбележат и 20-годишнината от създаването на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и 20 години от създаването на вестник „Българско войнство”.

Днешният празник бе повод и за срещи с бойни другари.


Още рано сутринта бившият кмет на село Яхиново и офицер от запаса Николай Гогов пистигна за празника с маршова стъпка в центъра на Дупница и носеше знамето на Съюза на запасните офицери и сержанти.
След приветствените слова от кмета Атанас Янев бяха поднесени венци на паметника на генерал Тодоров и Братската могила в Градската градина.
Побелелите вече офицери и сержанти от запаса бяха част от гарнизона в Дупница, който бе закрит през 1998-а година. В него имаше три полка, химически батальон, Трудови войски, противотанков и противогранитен полк в село Самораново, както и Военна болница.

Николай Гогов развя в центъра на Дупница знамето на Съюза на запасните офицери и сержанти.


Преди закриването на гарнизона в Дупница имаше над 1000 офицери и сержанти, които след това се разпръснаха из цялата страна. На днешния празник офицера от запаса Спас Говедарски обясни, че командири на батальони в момента са емигранти в Англия, Италия и Германия, за да изкарват прехраната на своите семейства.

Венци бяха поднесени на паметника на генерал Тодоров и на Братската могила. 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети