Всички „за”: Лекарите излизат на ефективни протести

DenNews.bg
17.09.2010
размер на текста:

Болниците ще осигурят грижи за пациентите по време на протестите. Снимка: dnevnik

Да има ефективни протестни действия на лекарите, решиха мнозинството от делегатите на днешния 50 юбилеен извънреден събор на Българския лекарски съюз, съобщи БТА.
Решението беше подкрепено със 195 гласа. Никой от делегатите на събора не се обяви "против", само двама гласуваха "въздържал се".
Като първа стъпка от протеста на 4 октомври управителите и директорите на болниците в страната ще внесат колективно искове срещу НЗОК за дължимите към лечебните заведения средства за извършената дейност от март до юни.
На 11 октомври ще бъдат организирани регионални протестни митинги по места, а на 15 октомври - протестен митинг в София.
По време на протестите ще бъде гарантиран спешният прием на пациентите, уточни шефът на БЛС Цветан Райчинов. Протестите ще продължат до удовлетворяване на исканията за адекватно финансиране на медицинската помощ в размер не по-малък от този през миналата година, като за следващата година лекарите настояват средствата от здравни вноски да отиват единствено за здраве.
Дебати предизвика предложението за оставката на финансовия министър Симеон Дянков, заместник-министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова. След повторно гласуване предложението беше прието от 110 делегати, против се обявиха - 65, а 23-ма гласуваха "въздържал се".
Причина за организирането на протестите стана представено по-рано днес от министерството на финансите ново предложение към лекарите, според което до края на 2010 г. ще осигурява по 80 милиона лева месечно на болниците, а неразплатените 125 милиона лева от тази година ще бъдат изплатени през първото тримесечие на следващата година.
БЛС настоява дължимата сума от 125 милиона лева от страна на НЗОК към лечебните заведения за извършената от тях дейност до средата на тази година да бъдат осигурени до датата на провеждане на националния протестен митинг в София - 15 октомври, информира dnevnik.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети