Финансов контрол проверява кмета на Кочериново за пречиствателната

Десислава Панайотова-Янкова
17.09.2010
размер на текста:

Пречиствателната станция не работи.

Представител на Агенцията за държавен финансов контрол проверява кмета на Кочериново Костадин Катин за пречиствателната станция в града. Цяла седмица финансистът рови из документите на общината и разпитва бивши и настоящи служители. Целта на проверката според ексслужители дали показания, е да се изясни цената и извършването на сделката за закупуване на допълнителна земя и изграждането на механичното стъпало на централата.
Не е тайна, че от години пречиствателната станция в града не работи, а голяма част от съоръженията изградени по времето на бившия кмет Петър Спасов и заместника му Симеон Манов са разграбени и изпочупени.
Механичното стъпало, т.е. басейнът в който трябва да се извършва механичното пречистване на отпадните води от градската канализация, беше изградено именно в един от мандатите на Катин. В продължение на година голяма медийна кампания оповестяваше, че стъпалото е готово и се очаква единствено министърът на околната среда и водите, тогава Евдокия Манева, да дойде за прерязване на лентата.
Информация, че градът разполага с действаща пречиствателна станция е и един от параграфите, които движат проекта за регионалното депо (което трябва да обслужва 11 общини от Югозапада и трябва да се изгради с финансиране от Европейския съюз) напред.
„Централата не работи. Това е видимо за всички. Затова аз на срещата с проверяващия обясних подробно всичко което знам. А именно, че всичко, което беше купено и изградено в периода 1996-1998 г., когато кмет беше Петър Спасов, а аз заместник, е унищожено. За закупуването на допълнителна земя за станцията не мога да кажа нищо, защото тогава вече ние бяхме изолирани от това което се случва в общината”, обясни за DenNews.bg Симеон Манов.
По думите му пречиствателната станция е направена върху отчуждени земи, с цел градската пречиствателна да бъде отделена от тази на Балабановата фабрика.
След идването на демокрацията тя беше приватизирана и на няколко пъти смени собствениците си. Именно затова Спасов и Манов решават да я отделят от завода. В края на мандата им те оставят единствено да бъде довършена последната фаза. Сега след повече от 10 г. равносметката е, че машината „Хувър” докарана от германия за 171 000 лв. е изчезнала. Манов предполага че, е продадена за скрап. Електрическото табло за 5 000 лв., докарано от Русе, за да може централата да е независима от хартиения завод също е изчезнало. Двете помпи „Ловара” от Италия за по 10 000 лв. също са изчезнали, а помещението за 25 000 лв. изградено за работниците и пулта за управление е разрушено.
На фона на това в момента басейнът за механично очистване също не работи и е превърнат в развъдник за жаби. Басейните за натрупване на шлаката и твърдите отпадъци също стоят празни.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети