Свински грип повали баба от Дупница с 300 евро

Издирват с фоторобот измамник, вкарал в схемата и дете

Даниела Методиева
10.09.2010
размер на текста:

Районният прокурор на Дупница Величка Шопова. Снимка: dennews.bg

С помощта на фоторобот започва издирването на измамник, който успя да измъкне от възрастна жена от Дупница 300 евро за лечение на разболялата се от свински грип нейна внучка.
За да бъде по-убедителен, измамникът вкарал в схемата и дете, което се обадило на домашния телефон на 74-годишната Виктория Стоичкова, представило се за нейна внучка и разплакано обяснило, че се е разболяло от свински грип и спешно му трябват пари за лечение. Детето обяснило, че му трябват 300 евро и без да се замисли, възрастната жена веднага събрала парите, заделени за въглища и дърва.
Малко след това в дома на Виктория Стоичкова пристигнал мъж, който се представил за приятел на семейството на сина й, и взел парите, за да ги занесе в болница. Няколко часа по-късно, след като се успокоила, възрастната жена се сетила да звънне на сина си и разбрала, че е измамена.
Виктория Стоичкова е внесла жалба в полицията и прокуратурата и вчера административният ръководител на държавното обвинение Величка Шопова разгледа преписката и образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител.
"Апелирам към възрастните хора да бъдат по-внимателни, когато получават подобни обаждания. Те са много уязвими, а измамниците се възползват от тяхната чувствителност и след предварително проучване разработват схеми, по които да ги измамят. Виктория Стоичкова ще бъде уведомена от нас за образуваното досъдебно производство, каквито са последните изисквания по Наказателно-процесуалния кодекс. Тя ще бъде разпитана и в полицията и по нейните показания ще бъде направен фоторобот на извършителя", обясни пред DenNews.bg административният ръководител на държавното обвинение в Дупница.
Прокурор Величка Шопова припомни случай преди години, при който с помощта на фоторобот бе заловен измамник, който успя да отмъкне 5000 лева от две жени в Дупница. След като изтеглили кредит, те били посрещнати на входа на банката от униформен мъж, представил се като служител на Министерството на финансите. Той им обяснил, че парите, които са им отпуснати, са фалшиви, направил опис, взел ги и казал, че ще отиде да ги смени. След около час двете жени се усетили. След като бяха направили описание на извършителя, с помощта на фоторобот той бе заловен и в момента излежава присъдата си в затвора.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети