Земетресения гъделичкат София

Природното бедствие накара депутатите да замълчат за миг

DenNews.bg
10.09.2010
размер на текста:

Трусът е бил със сила 3,6 по скалата на Рихтер. Снимка: corbis

Ново земетресение разтърси София в 10,11 ч. днес. По първоначални данни от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН трусът е бил със сила 3,6 по скалата на Рихтер.
Според данни на Европейския сеизмологичен център епицентърът на земетресението е на 5 километра източно от центъра на София, на дълбочина 2 км. Според координатите от центъра точното място е до мол "Скай сити" в квартал Гео Милев.
Гражданска защита съобщи, че на този етап няма получени сигнали за сериозни щети. БТА съобщава, че са постъпили сигнали за четири паднали комини в центъра на София и в квартал "Изток".
За това пък на националния телефон за спешна помощ 112 са получени стотици обаждания от уплашени столичани.
В първите минути след земетресението за известно време се изгуби мрежата на мобилните оператори.
Земетресението за момент прекъсна и работата на депутатите по време на парламентарния контрол. Никой от народните представители не излезе от залата, но за секунди настъпи пълна тишина. Това стана в момента, когато Емил Василев от РЗС задаваше въпроса си към вицепремиера Симеон Дянков за разпределяне на държавната субсидия на партиите. "Явно, когато РЗС взема думата, и природните стихии се разразяват", отбеляза Емил Василев и невъзмутимо продължи с въпроса си.
Според учените от БАН с днешното и вчерашното земетресение в столицата се освобождава напрежение от земните пластове. Добрата новина е, че след днешния по-силен трус са последвали два по-леки, което означава, че процесът е към затишие.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети