Министерски сметки държат затворени защитените жилища

Десислава Панайотова-Янкова
01.09.2010
размер на текста:

Общината е готова да отвори жилищата от месец.

Вече месец се бави откриването на защитените жилища в Бобов дол, които трябва да поемат 20 младежи и възрастни с умствени заболявания от дома в Горна Козница. Искането за откриването им стои без отговор в Министерството на труда и социалната политика. Именно от ведомството на Тотю Младенов трябва да бъде разпределен бюджетът за дейността на жилищата в миньорския град и тези в Кюстендил, които поемат децата до 18-годишна възраст от дома в Горна Козница.

„Ние имаме готовност защитените жилища да започнат работа и откриването трябваше да бъде на 1 август. Това обаче се отложи за началото на септември”, коментира за DenNews.bg кметът на Бобов дол Грети Алексова. „Аз си обяснявам забавянето с опитите на министерството да се измъкне от отговорността да отпусне два бюджета. Както и търсенето на схема за представянето на работата на жилищата в Бобов дол и тези в Кюстендил като една услуга. Това, разбира се, не е така и поемането, грижата и подсигуряването на децата и възрастните са две различни услуги”, обясни още Алексова.

Досегашният висококвалифициран персонал на Дома за деца и възрастни с умствени проблеми в Горна Козница беше предимно от областния център, затова и сега се налага набиране на нови хора за Бобов дол. Над 200 са молбите за работа в защитените жилища и тази седмица избраните ще преминат на изслушване. „За жалост молбите са предимно за по-ниско квалифицирания персонал, защото заплатите наистина ще бъдат малки за един психолог или рехабилитатор”, коментира още кметът.

Докато чака заветното „да” от министерството, общината прави постъпки и за откриване на рехабилитационен дневен център към защитените жилища. Неговият капацитет ще бъде 30 места, което дава възможност на деца с проблеми от града също да потърсят и намерят помощ от специалистите му.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети