Съдът решава за уволнените за откраднатия джип полицаи

Семействата на Милен Миланов и Николай Наков бедстват, колегите им твърдят, че изкупват вината на шефовете

Даниела Методиева
01.09.2010
размер на текста:

След двата инцидента на главния вход на полицията бе поставена бариера.

 Двамата дисциплинарно уволнени полицаи от Дупница след кражбата на джип с пренабити номера от двора на управлението през месец юли Милен Миланов и Николай Наков обжалват заповедта, издадена им от началника на Областната дирекция на полицията в Кюстендил комисар Георги Джоглев. 

Двамата бивши вече служители са написали в жалбите си до Административен съд - Кюстендил, че дисциплинарното им уволнение е много тежка мярка, защото те винаги са имали безупречно поведение по време на изпълнение на служебните си задължения и от началото на трудовия им стаж не им е налагано нито едно наказание.
Двамата дисциплинарно уволнени полицаи се ползват с изключително добър авторитет и това е причината, че имат пълната морална подкрепа на колегите си за разлика от техните началници, коментира се в Районното управление в Дупница.

ограда полиция Дупница
Задният вход на полицейското управление бе ограден с метална ограда с шипове. Снимки: Авторът

Заповедта за дисциплинарното уволнение на двамата полицаи бе издадена на 16 август, след като ден по-рано Дисциплинарната комисия към Областната дирекция на полицията в Кюстендил се произнесе след закрито заседание. Неин председател е заместник-директорът по охранителната част на Областната дирекция на полицията в Кюстендил и бивш шеф на РПУ-Дупница Ивайло Дамянов, на чието подчинение са уволнените полицаи.

С порицание бяха наказани полицейските инспектори Асен Несторов и Борислав Стойков. Писмени предупреждения за пропуски при изпълнение на служебните задължения получиха командирът на отделение към сектор „Охрана на обществения ред” Емил Чорбаджийски и главен полицай Таню Кюркчийски, командир от същото отделение.
Финансовото положение на уволнените служители на реда и техните семейства е изключително тежко. Николай Наков има бебе на 11 месеца и младото семейство трябва да се издържа вече само с парите от майчинството на съпругата му. Семейството на Милен Миланов пък остава без никакви доходи, защото и неговата съпруга е безработна.

До уволнението на Милен Миланов и Николай Наков се стигна, след като на 10 юли от двора на полицейското управление в града бе откраднат задържаният на 9 юли след обяд луксозен джип БМВ Х5, шофиран от дъщерята на пенсионирания наскоро инспектор от Криминална полиция в Дупница Валери Тодоров - Моника Тодорова. Няколко часа след изчезването автомобилът бе открит изоставен в Ихтиман. Возилото бе конфискувано заради съмнения за пренабити номера на рамата.

Кражбата на луксозния джип бе една от най-обсъжданите теми в Дупница дълго време, защото бе вторият подобен инцидент. На 9 април психично болният Венцислав Нушков подкара полицейска кола, след като бе пуснат от ареста. Младежът катастрофира с патрулката на метри от натоварения трафик по Е-79, а патрулката беше напълно изпепелена. След разследване с порицание по Закона за МВР бяха наказани сержантите от КАТ, оставили автомобила си без надзор и с ключове на таблото - Васил Дашов и Ивайло Даскалов, прекият им ръководител инспектор Васил Уваков, началникът на сектор “Пътна полиция” Николай Вуковски и началникът на Охранителна полиция Стефан Манчев.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети