Разсърден на Нобелеловия комитет, Китай връчва своя награда за мир

DenNews.bg
08.12.2010
размер на текста:

Китай забърка истински скандал.

Разсърден на Нобеловия комитет, които реши тази година да награди китайският дисидент Лю Сяобо, Китай ще връчи успоредно с церемонията в Ослов своя награда за мир.
„Конфуцианска“ награда за мир ще отиде при бившия вицепрезидент на Тайван – Лян Чжан. Той ще получи около 15 000 долара за усилията за установяване на връзки между континентален Китай и Тайван.
Не се каза кой точно стои зад алтернативната награда, но според организаторите това не е идея на китайското правителство.
По-рано беше съобщено, че Пекин е крайно възмутен от решението на Нобеловия комитет, който присъди наградата за мир за 2010 г. на дисидента Лю Сяобо, излежаващ присъда в Китай по обвинение в опит за промяна на държавния строй.
В Китай нарекоха членовете на Нобеловия комитет „клоуни“ и заявиха, че по-голямата част от световната общност осъжда решението да бъде отличен Лю Сяобо. Освен Китай още 18 страни ще бойкотират церемонията за връчване на Нобеловата награда в Осло.
Нито самият дисидент, нито съпругата му, нито негови близки приятели ще могат да получат наградата, тъй като китайското правителство им забрани да напускат страната.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети