САЩ са си виновни за изтичането на информация през WikiLeaks

DenNews.bg
08.12.2010
размер на текста:

Съдът отказа да пусне под гаранция Асандж.

Външният министър на Австралия Кевин Ръд застана на страната на създателя на скандалния сайт „Уикилийкс” (WikiLeaks) Джулиън Асандж, като обяви, че не той, а САЩ са юридически отговорни за изтичането на тайните дипломатически грами.
„Възникват много въпроси около адекватността на американската система за сигурност и нивото на достъп до документите”, каза Ръд.
Австралия оказва консулска помощ на Асандж след задържането му в Лондон, както би постъпила с всеки друг австралийски гражданин, задържан в чужбина, увери външният министър.
Междувременно британски съд отказа да пусне под гаранция задържания Джулиън Асандж, след като той доброволно се предаде на полицията на Острова вчера.
Пред съда Асандж не се е съгласил да бъде екстрадиран в Швеция, където срещу него са повдигнати обвинения в изнасилване и сексуален тормоз. Според родения в Австралия Асандж това са фалшифицирани обвинения. Той свързва наказателното преследване срещу него с разобличителните документи, които създаденият от него сайт публикува в интернет.
Междувременно през страницата си в Twitter сайтът WikiLeaks обяви, че арестът на Асандж няма да ги спре с плановете за нови публикации. В момента сайтът твърди, че разполага със 750 огледални сайта, които осигуряват публичност на съдържащата се в него информация.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети