Основателят на WikiLeaks се предаде сам на закона

DenNews.bg
07.12.2010
размер на текста:

Джулиан Асандж

Основателят на скандалният сайт Уикилийкс (WikiLeaks) Джулиан Асандж сам се е предал на властите във Великобритания. Според данните задържането на австралиеца е станало около 09.30 часа тази сутрин местно време.
Асандж беше издирван по обвинение в изнасилване. През ноември съдът в Стокхолм одобри искане на прокуратурата за задържането на 39-годишния австралиец, който е обвинен в Швеция за изнасилване и сексуален тормоз, а на 20 ноември шведската прокуратура поиска от Интерпол да го обяви за международно издирване.
Адвокатът на Асандж - Марк Стивънс, твърди, че от август насам австралиецът е предлагал неколкократно да се срещне с шведските прокурори.
Стивънс и шведският адвокат на Асандж Бьорн Хуртиг заявиха, че оспорват неговата екстрадация в Швеция в случай, че бъде задържан.
На 29 ноември WikiLeaks хвърли бомба, предизвиквайки дипломатически 11 септември, разкривайки нови 250 хиляди секретни американски документи на Държавния департамент на САЩ, които застрашат човешки живот.
Създателят на WikiLeaks Джулиан Асанж заяви, че тези документи касаят всички най-сериозни проблеми в света - "от убийствата в Източен Тимор до поведението на най-големите американски банки".

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети