18 държави зад бойкота на Китай на Нобеловата награда за мир

DenNews.bg
07.12.2010
размер на текста:

Лю Сяобо излежава присъда и няма да присъства на церемонията. Съпругата му е под домашен арест.

18 държави ще подкрепят бойкота на Китай на церемонията по връчване на Нобеловата награда за мир на китайския дисиден Лю Сяобо. Китай, Русия, Казахстан, Словакия, Тунис, Саудитска Арабия, Пакистан, Сърбия, Ирак, Иран, Виетнам, Афганистан, Венецуела, Филипините, Египет, Судан, Украйна, Куба и Мароко няма да присъстват на церемонията насрочена за 10 декември.
Лю Сяобо получи Нобеловата награда за мир за над 2 десетилетия мирна борба за човешките права, което вбеси Китай. В момента той излежава присъда от 11 години затвор за противодържавна дейност и властите нямат никакво намерение да му позволят сам да получи наградата. Според Пекин награждаването на дисидент "е равносилно на подкрепа за престъпността".
Посолствата на 44 държави в Осло са потвърдили, че представители на техните страни ще присъстват на церемонията.
"Както и да се интерпретират фактите, мнозинството от страните по света ще присъстват на това събитие", заявил пред АФП председателят на Норвежкия нобелов комитет Геир Лундестад. По традиция комитетът официално кани представители на всички посолства в Осло да присъстват на церемониите по връчването на Нобеловата награда за мир.
Самият носител на наградата Лю Сяобо ще бъде символично представен от актрисата Лив Улман, която ще прочете някои от текстовете, написани от него като съавтор на "Харта 08" с призив за демократизиране на Китай.
На близките на Сяобо бе забранено да напускат пределите на страната. Китайските власти задържаха под домашен арест съпругата на лауреата Лю Ся, веднага след като го посети в затвора, за да му предаде новината за наградата. Тя не бе обвинена в престъпление, но й забраниха да излиза от апартамента си в Пекин или да използва телефона си.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети