Пострадали в Бобовдолско сами отводняваха къщите си

Полицаи се молиха на майка с две деца да я евакуират в Големо село

Десислава Панайотова-Янкова
04.12.2010
размер на текста:

Хората сами отводняваха къщите си. Снимки: dennews.bg

Пострадали от придошлите води на река Разметаница в Бобовдолско бяха принудени сами да отводняват залетите си къщи или просто да чакат реката сама да се прибере в коритото си.

Кирил Божилов е блокиран в дома си.


Проливните дъждове и буйни реки наводниха къщи в почти всички села в общината и в самия Бобов дол. Най-засегнати обаче са селата Големо село, Мало село и Долистово.
Заместник-кметът на Бобов дол Николай Игнатов от сутринта е на крак и свика кризисен щаб. „Въпреки че не обявихме бедствено положение работихме като при такова. Явно обаче Гражданска защита бяха концентрирали силите си в Дупница, където положението е по-тежко и ни казаха, че ще могат да дойдат при нас утре”, обясни Игнатов.
В момента в Бобовдолско не вали, но силните валежи от сутринта вдигнаха рязко нивото на реките и заляха за минути редица къщи. Само в Големо село са пострадали 10 домове. Там полицията в продължение на часове молеше майка на две деца да напусне дома си, но тя отказа да бъде евакуирана. Жената, която сама отглежда децата си на 11 и 9 г. живее през улица от коритото на Разметаница, но днес приземният етаж се напълнил с 50 см вода.
Въпреки увещанията на униформените, че ще бъде настанена в жилище в Бобов дол жената отказа помощ.
„Пожарникарите отказаха да отводняват къщите ни. Дойде една кола и сега обикаля улиците да провери къде има проблеми, но ние се принудихме от съседите да искаме помпа за да отводняваме мазето”, обясни Весела Костадинова, докато съпругът и сина й се бореха със стихията.
Семейството живее в Големо село от 70-те години на миналия век и не помни такова бедствие. По обяд водата беше напълно заляла крайречната улица, дворовете на редица къщи и мазета.
Без никакъв изход в дома си е блокиран и възрастния Кирил Божилов. Мъжът не може да напусне дома си, защото входната му врата и целия двор са залети. Единственият му изход е тераса, която той обаче не може да преодолее. Водата в мазето му достигаше над 1,70 м и заплашваше да нахлуе и на етажа, на който той живее. Кирил чакаше да чуе новини дали пожрната ще му помогне на прозореца на къщата си. „Какво да правя? Мога само да чакам или пожарната или реката да се прибере”.

Разметаница в момента е четири пъти по-широка от обичайното.


По-слабо засегнато от наводнението семейство на същата улица намери сили да се шегува. „Ще чакаме виното само да се качи от мазето до кухнята”.
Но въпреки че чувството им за хумор не беше сломено те отводняваха с помпа, която едва смогваше и единствено поддържаше нивото на водата да не скочи драстично.
В Големо село екипът ни се натъкна на общинския съветник от „Атака” Стоичко Стоянов. Той беше поканен от Ангел Атев и двамата заедно огледаха пътя на буйната вода.
„Сега реката е поне четири пъти по-широка. Така става като не се вземат мерки на време, а се чака да стане белята. Тук има мост, а вече не се вижда”, констатира Атев.
Само преди минути заместник-кметът Игнатов обясни, че е получил обещание от Гражданска защита да започне отводняване на засегнатите къщи. Той уточни, че утре ще може да се окаже по-голяма помощ на пострадалите.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети