Пламен Галев и Йорданов са мобилните звена на кризисния щаб

Квартал „Байкал” стана езеро, багер спасява автокъщите на главен път Е-79 от буйни води

Десислава Панайотова-Янкова
04.12.2010
размер на текста:

Багер отпушваше задръстен канал, заради който Е-79 се превърна в река. Снимки: dennews.bg

Бизнесменът Пламен Галев и заместник-кметът по икономическите въпроси Йордан Йорданов са най-мобилните звена на кризистния щаб сформиран от кмета Атанас Янев за бедственото положение в Дупница. Двамата хвърчат с джиповете си от днес по обяд, за да оглеждат ситуацията в града.
Йорданов беше засечен от екипа ни на главен път Е-79 в участъка на тунела. Той непрекъснато говореше по мобилния си телефон и не можа да коментира ситуацията. По-късно беше засечен да оглежда буйните води на река Джерман в участъка на Наковия мост и залетите при Рибарника къщи.
Галев пък прекара няколко минути на полицейската блокада на ул. „Цар Освободител” при църквата „Св. Никола”. След това тръгна на обход из кризисните участъци в Дупница, като джипът му беше пропускан в затворените за движение улици наред с специализираната техника.

Бизнесменът Пламен Галев обикаляше опасните места с джипа си.


Жилищните блокове в кв. „Байкал” са силно засегнати от наводнението. Река Джерман е образувала цяло езеро на игрището за футбол в квартала и улицата, която дели блоковете от коритото на Джерман. Мазетата и гаражите в блоковете са залети, а много хора от квартала се бяха събрали на детелината на Е-79, за да наблюдават случващото се.
„При нас са наводнени мазета и гаражи, засега, но хората при Топлата вода са по-зле. Там има залети къщи и дворове”, обясни Владимир от „Байкал”.
Водите на реката в този участък от години не са били толкова високи и буйни. И освен за имуществото си хората се бояха реката да не отнесе изградените мостове.
Багер пък се опитваше да спаси от наводнение автокъщите на главен път Е-79 в посока София, като премахне натрупаните на мост кал и дървета.
„Това е нищо и никакъв канал и от къде дойде тази вода не знаем”, се чудеха търговците докато автомобилите по главния път бяха принудени да пъплят в образувалите се реки. Най-голямо количество вода се лееше от канала, който идва от село Пиперево към Е-79. Колите от автокъщите пък бяха залети до над гумите, а огромни локви правеха достъпа до тях невъзможен.
 

Движението е отбито на входа на Дупница от София и още няколко места из града.

Движението из целия град е затруднено. Полицейски постове са отцепили движението на входа на Дупница в посока София и от тази посока се влиза само през детелината при старата автогара. Точно там пък в момента се копае за газификацията и работници бяха принудени да пълнят дупки пред самите коли, за да улеснят преминаването им. Полицаи контролират движението и при стария обувен завод. Колите идващи от Горна махала се пренасочват през Градската градина и на мястото има регулировчик.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети