Дупничани преместиха бутаницата по неотложните дела в магазините

DenNews.bg
30.12.2010
размер на текста:

Едни мръзнат отвън, докато се отвори място на опашката в магазина. Снимка: dennews.bg

В последния работен ден от годината дупничани преместиха бутаницата от неотложните задачи в данъчните служби и полицията в магазините. И ако дните от миналата седмица дупничани се редяха пред гишетата, за да платят данъците си или да извадят нови документи, днес служителите там са много по-спокойни.
Огромни опашки се извиха, както в големите маркети, така и в кварталните бакалии. Най-поръчвани се оказват месото, сладкишите и хляба. И докато по-възрастните се бавят с избора на пилешко пред студените витрини, по-платежоспособните залагат на свинското месо. В централен магазин за месо пък продавачите едва насмогват с поръчките за кюфтета и кебапчета. По-слаб е интересът към плодовете и зеленчуците. И ако от салатата хората се отказват, заради високите цени през зимата, бананите и портокалите се подминават повече заради недоброто им качество тази година.
Коледните и новогодишни празници по традиция са дните от годината, в които оборотът на търговците скача. И макар 2010 г. да остава в историята като година на криза и безработица хората отново не пестят, за новогодишната трапеза.
„Забелязва се обаче, че сега клиентите избират повече, оглеждат продуктите и избират тези, които да са им по джоба. Въпреки това спад в търсенето в сравнение с минали години няма”, доволни са търговците.
За дупничани пък явно важи „като сме без делници, няма да сме без празници”. Защото мнозина ще предпочетат да изкарат празниците весело дори и 2011 г. да срещнат със заплаха от глоби и санкции за изпуснати срокове за данъци и паспорти.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети