Левите в Бобов дол със социално предложение за местните данъци

Председателят на ОбС Нели Карипова ще инициира намаляване на такса „смет”

Десислава Панайотова-Янкова
03.12.2010
размер на текста:

Каленичкова, Борис Дали и Рангел Рангелов.

Понижаване на долната граница на параметрите на местните данъци за превозни средства искат левите общински съветници в Бобов дол. Предложението на четиримата от „Коалиция за Бобов дол”-бившият кмет Йорданка Каленичкова, инж. Иван Георгиев, собственикът на превозваческа фирма Рангел Рангелов и певецът почитател на моторите Борислав Делибалтов е първото внесено в деловодството на общинска администрация.
Предложението по Наредбата за определяне на местните данъци, която трябва да бъде приета до 31 януари 2011 г., според вносителите ще облекчи най-вече собствениците на стари автомобили, както и на такива с по-малка мощност.
И миналата година левите съветници излязоха с такова предложение, но то не беше одобрено, защото пропуснаха срока за публикуването и оповестяването му в официалния сайт на общината в интернет.
„Тази година се съобразихме с този срок и предложението ни вече е качено на сайта. Искането ни е мотивирано с тежкото финансово положение на населението на общината и последствията за хората от икономическата криза”, обясни вносителят Иван Георгиев.
Председателят на ОбС Нели Карипова потвърди за dennews.bg не само, че очаква съветниците да приемат намаляването на данъка за превозните средства, но и предложението за намаляване на такса „смет”, което тя изготвя в момента.
Изчисленията й обаче са затруднени, защото все още не е получила план-сметката на общинското предприятие за чистота.
„За момента не мога да кажа с колко точно ще предложим да бъде намалена таксата, но ако не ни бъде предоставена план-сметката ще се базираме на отчета на предприятието и пак ще предложим по-ниска такса”, увери Карипова.
Според нея и част от колегите й промилите на такса „смет” са високи не само в сравнение с общини с параметрите на Бобов дол, но и по-големи градове.
Населението на Бобов дол в момента плаща 4 промила, а юридическите лица 30.
За тази година от предприятието настояваха за бюджет от 1 300 000 лв., а за 2011 г. цифрата за сметопочистване и сметоизвозване набъбва на 1 400 000 лв.
„Това означава, че ако ние се съобразим с искането трябва да увеличим и без това високата такса „смет”. По отчета, който беше представен в ОбС стана ясно обаче, че предприятието се е справило с 700 000 лв. до момента и до края на годината ще бъдат похарчени не повече от 900 000 лв. Затова за следващата година бюджетът скокойно може да е в параметрите 700 000-900 000 лв. и таксата за гражданите и фирмите да бъде намалена”, обясни още Карипова.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети