И последната смъртна присъда в Куба е отменена

dennews.bg
29.12.2010
размер на текста:

Върховният съд на Куба промени на 30 години затвор смъртната присъда на последния осъден на най-тежкото наказание в страната, съобщиха ДПА и Франс прес, цитирани от vesti.bg
40-годишният Умберто Еладио Реал Суарес с кубинско-американско гражданство бе осъден на смърт за действия срещу сигурността на държавата и убийството на мъж при опит да открадне автомобила му. Умберто Суарес бе заловен през 1994 г. заедно с шестима въоръжени членове на базираната във Флорида опозиционната Партия за национално демократично единство при опит да дебаркират на острова.
Две години по-късно той беше осъден на смърт за "действия срещу сигурността на държавата" и "убийство" на мъж при опит да открадне автомобила му.
През април 2008 г. президентът Раул Кастро промени на различни срокове лишаване от свобода смъртните присъди на трийсетина осъдени.
В началото на декември същата година съдът промени на 30 години затвор смъртните присъди на двама салвадорци, осъдени за участие в атентати на острова през 1997 г.
Последните смъртни присъди в Куба бяха изпълнени през 2003 г., когато трима кубински младежи бяха екзекутирани заради отвличане на корабче с цел да избягат в САЩ.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети