Атакист оспорва законността на последната ОбС сесия за годината

Съветниците в Бобов дол дадоха право на кмета Грети Алексова да прекроява бюджета по свое усмотрение

Десислава Панайотова-Янкова
29.12.2010
размер на текста:

Стоичко Стоянов

Съветникът от „Атака” Стоичко Стоянов ще оспори законността на последната за годината сесия на ОбС-Бобов дол, която се проведе днес. Още по време на заседанието Стоянов обяви, че е провел телефонен разговор с юристи, готви обжалване до областния управител Любомир Анчев и ще иска всички решения взети днес, да отпаднат.
„Не е спазена процедурата, а все това се повтаря, че трябва да спазваме правилника. Ами че като ще го спазваме значе, че днешната сесия не е валидна. Тя не беше свикана от председателя Нели Карипова, защото е в отпуск, а по искане на осем общински съветници. В този случай обаче трябваше да се изчака 7-дневен срок и на осмия ден, който се пада днес да се изготви нова покана. Вместо това заседанието беше свикано с искането от 21 декември, без то да се преобразува в покана”, обясни Стоянов. Той обясни идването си на днешната сесия така: „Да хваща декиш, като поне един гласува „против”.
Съветниците приеха без много дебати първата точка-актуализация на бюджета за 2010 г., давайки право на кмета Грети Алексова да изменя размера на различните видове приходи и разходи. Самото решение възмути Стоичко Стоянов и изненада градоначалника, която разбра за гласуваната й финансова свобода едва след отправена от него забележка.

Всички докладни бяха приети. Снимки: dennews.bg


Стоянов разви теория според която решението се налага, заради проверка от страна на Сметната палата и наложеното задължение общината да върне 800 000 лв. отклонени преди години от държавното финансиране.
„Сега с правото да отклонява средства от една дейност за друга най-вероятно кметът ще се опита да върне тези пари на държавата”, коментира пред медиите той.
Алексова обаче отрече да има подобни задължения.
Самата актуализация се налага в края на всяка календарна година. Решението на ОбС касае получаването на средства от Министерство на финансите до края на годината, така че те се смятат като увеличение на бюджета, който за тази година беше в размер на 5 343 280 лв, от които 2 808 448 лв. от държавни дейности, 2 531 880 местни дейности и 2 952 лв. дофинансиране.
„Проблемът беше, че приетият от Общински съвет бюджет не отрговряше на законовите стандарти, но информацията която ние сме внесли в Сметната палата беше подготвена както трябва”, обясни още Алексова.
Всички предложени докладни бяха приети от общинските съветници, повечето от които се „търкалят” от цяла година-за подготвяне на терени за продажба и отдаване под наем. Днес сесията пропуснаха представителите на БСП- бившият кмет Йорданка Каленичкова, фолкпевецът Борислав Делибалтов и Рангел Рангелов, и председателят Нели Карипова от ГЕРБ.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети