Търсят трамплин за заплатите в Спeшна помощ

DenNews.bg
28.12.2010
размер на текста:

Д-р Константинов (вляво). Снимка: БГНЕС

Търси се начин за увеличаване на заплатите в Спешна помощ. Това обяви здравният министър Стефан Константинов, според когото не е редно да се търсят бонуси към заплатите само в края на годината. По думите му по-добрият вариант е тези пари не да се пестят за да има коледни премии, а да се раздават през цялата година към заплатите.
Според Константинов проблемът в Спашната помощ не е само липсата на персонал, но и в недостига на линейки. Затова той ще инициира промяна в правилата така че болниците да не ангажират линейки за транспортирането на пациенти на хемодиализа, а при такава необходимост да се сключват договори с транспортни фирми.
"Недостигът на направления при специалист е защото досега той се извършваше изцяло по административен път, без никакъв елемент на пазарност”, каза още пред bTV здравният министър.
Според него пътят за решаване на този проблем е въвеждането на паралелен достъп до специалист чрез доплащане – който не иска да чака, може да си доплати част от прегледа, а останалата част да се покрие от здравните му вноски, които той така или иначе е плащал.
"Прегледът при специалист в момента струва 14,50 лв., а от догодина ще е 15,50 лв. Тези прегледи се изплащат изцяло от здравната каса и затова всички лекари се натискат да работят с касата. Лекарите нямат право да извършват прегледи над тази цена, ако работят със здравната каса", категоричен е Константинов.
Той коментира и допустимата възраст за извършване на ин витро.
"Допустимата възраст за ин витро процедурите трябва да се увеличи до 50 години, а не да е 43 години, както е в момента. В момента дори срещу заплащане е забранено да се правят такива процедури на жени над 43 години. Държавата обаче ще плаща процедурата само на жените, които са до 43-годишна възраст", каза още министърът.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети