Полагат тръбите за газта в Дупница пренебрегвайки безопасността

dennews.bg
27.12.2010
размер на текста:

Разкопаването блокира колите в гаражите. Снимка: dennews.bg

При полагането на тръбите за газта в Дупница се пренебрегва безопасността на гражданите, които в последствие ще станат абонати. Това разбрахме от запознати с технологията на газифицирането. Лепенето на пластмасовите тръби трябва да се извършва при температура на въздуха до около 3 градуса над нулата. В момента обаче някои от фирмите подизпълнители продължават да прокарват и лепят пластмасови тръби, въпреки че температурата е минус 1 градуса. Наблюдателни граждани пък уточняват, че работата е започнала рано сутринта, когато в Дупница беше и по-студено.
„В момента моите работници не са навън, точно защото е студено. Когато температурата е под нулата може да се работи само ако се създадат полеви условия за това-като се разпънат палатки и с отопление се осигури по-висока темнпература в изкопите, за да бъде лепенето безопасно”, това обясни Димитър Кирилов, чиято фирма е една от наетите за прокарването на тръбите.
В момента обаче работници прокарват тръби по улица „Македония” до градинката „Левски” направо под снега.
Заради рискованата работа застрахователи коментират, че хората, които станат абонати на газта за бита няма да могат да застраховат жилищата си. По информация от няколко компании с клонове в Дупница има голям риск от аварии по газопроводите именно заради пренебрегване на правилата за безопасност при строителните работи. Затова застраховането на жилищата с газ ще бъде отказвано.
От техническата служба на „Рила Газ” коментираха, че има технология по която тръби могат да се полагат и при минус 5 градуса. Отговорността за качеството е на изпълнителите. След като работата по изграждане на системата приключи от дружеството ще направят изпитание и едва тогава ще се издаде сертификат. Така ще се гарантира качеството и едва след успешните тестове газта ще потече към абонатите, според „Рила Газ” напълно безопасно. От дружеството уточниха още, че работата не спира и в студеното време, за да се съкрати неудобството на гражданите и изкопите да бъдат затваряни по-бързо.
Газифицирането създаде проблеми още сега на десетки граждани, чиито автомобили се оказаха блокирани в гаражите заради изкопите. Дупничани, които се връщат днес от почивка по празниците пък се оказаха неприятно изнендани и не могат да приберат колите си. Засегнатите упрекват фирмите изпълнители на изкопите, които не са ги предупредили тончо кога ще бъде копано.
„Значи може ВиК, ЧЕЗ и всички други да пускат обяви в телевизията и по вестниците, за да ни предупредят, а как да разберем че ще се копае, за да изкараме колите си. И то сега точно по празниците, когато се пътува, пазарува, ходим на гости, на село и автомобилите ни трябват”, недоволстват дупничани.
Потърсен за коментар шефът на една от фирмите заета с изкопните работи коментира, че той си е свършил работата като е изпратил уведомителни писма до пожарна, община, ВиК, електрото, кабелната телевизия.
„Как да ги предупредя хората? Те могат да се ориентира по това кога се правят прорезите по асфалта с фрезите”, така коментира шефът на „КТ СТРОЙ” Кирил Иванов.
Дали обаче нарязаният асфалт е достатъчен сигнал за скорошни разкопки щом на места в града фрезите минаха преди седмици, а изкопи още не се правят. Отговор на този въпрос могат да търсят гражданите, докато се чудят кой приятел с кола да помолят за услуга докато собствените им автомобили са блокирани в гаражите.
Потърсен за коментар заместник-кметът на Дупница Йордан Йорданов коментира, че е неприемливо гражданите да не бъдат предупредени предварително.
„Ще изискаме графика за изкопните работи и ще изискаме фирмите да обявяват къде ще копаят, дали по телевизия, дали пшо вестници. Но напълно нормално е хората да бъдат предупредени”, каза Йорданов.
От отдел "Връзки с обществеността" на "Рила Газ" обясниха, че вече отворените изкопи ще бъдат затворени възможно най-бързо, а след Нова година ще се изготви график и хората ще бъдат предупреждавани.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети