Българка в САЩ държи ключа към лечението на диабет

DenNews.bg
27.12.2010
размер на текста:

Резултатите при лабораторните мишки дават надежди.

Българка участва в проучване, което може да се окаже ключово в борбата с диабета.
Биляна Марчева живее от 15 години в САЩ и работи в Северозападния университет в Илинойс. Изследването им установило, че нарушеният биоритъм, влияе върху секрецията на задстомашната жлеза и съответно върху риска от диабет.
Изследванията показват, че секрецията на инсулин се изменя през денонощието и всяка една промяна в нормалния биологичен ритъм на панкреаса повишава риска от диабет. Използвайки биолуминисцентни изображения, изследователите успели да определят промените, настъпващи в организма свързани с т.нар. циркадианен ритъм.
Според авторите на изследването, получените резултати за първи път доказват наличието на връзка между промените в биологичния ритъм и развитието на диабет.
„Дейността на панкреаса при човека най-вероятно е подчинен на същия сложен циркадианен ритъм, както и този на лабораторните мишки. Ако успеем да разгадаем точния механизъм на действие и да контролираме секрецията на инсулин чрез контролиране на естествения биологичен ритъм, победата ни срещу диабета не е далече", казва Марчева, която наскоро защити своята докторска степен в САЩ, цитирана от news.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети