Ходоровски виновен за пране на пари и кражба на петрол

DenNews.bg
27.12.2010
размер на текста:

Михаил Ходоровски Снимка: yahoonews

Руският магнат Михаил Ходоровски, бивш шеф на петролната компания „ЮКОС” беше признат за виновен за кражба на петрол и пране на пари, придобити по престъпен начин. По делото в московския съд подсъдим е и другият управител Платон Лебедев.
Първо те бяха обвинени в отклоняването на 350 млн. тона петрол, но впоследствие обвинението понижи обема до 218 млн. тона,.
Според обвинението Ходорковски, арестуван през 2003 г., и Лебедев са "изпрали" 487 милиарда рубли и 7,5 милиарда долара, получени от кражбата на петрол.
Поради изтичане на срока на давност бе прекратено обвинението за кражба на пакет акции от Източната нефтена компания.
Бившият ръководител на "ЮКОС", която беше раздробена в полза на петролни компании, близки до властта, вече излежава заедно с Лебедев осемгодишна присъда за укриване на данъци. Сега двамата са застрашени от още 14 години затвор.
Облечен в черно, 47-годишният Ходорковски, беше въведен тази сутрин в клетка от стъкло и стомана в съдебната зала, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.
Четенето на присъдата продължава. То може да отнеме дни и дори седмици, като това може да се проточи дори след новогодишните празници в Русия, които продължават до 10 януари.
Адвокатката на Ходорковски - Карина Москаленко, каза, че присъдата ще бъде обжалвана.
Решението на съда и присъдата, които според мнозина ще бъдат решени от Кремъл, ще бъдат възприети до голяма степен като знак дали президентът Дмитрий Медведев има волята и влиянието да освободи човека, чието хвърляне в затвора е символ на управлението на Путин, отбелязва агенция „Ройтерс”, цитирана от dir.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети