Вълци окървавиха святата нощ на Коледа

Хищниците разкъсали конче в село Фролош, хората са разтревожени за собственото си оцеляване

DenNews.bg
25.12.2010
размер на текста:

Снимка: NG

Глутница вълци окървавиха святата нощ на Коледа и не даде миг спокойствие на хората от една от отдалечените махали на кочериновското село Фролош дори на Бъдни вечер. Цяла нощ воя на хищниците се чувал, а семейството на Янка Валидолска едва на сутринта се престрашило да излезе от дома си. Хората заварили двора си в кръв, а едно от младите кончета разкъсано.
Това е поредната дръзка атака на вълците, които само за последните месеци са убили и завлекли над 30 домашни животни в селата Фролош, Цървище, Бураново и Боровец.
Единственото което местните могат да направят, е да затварят плътно домовете си и да прибират животните под ключ. Но дори и това не спира атаките, а хищниците не се страхуват да обикалят до самите къщи и да нападат животните в дворовете.
Пострадалите стопани са възмутени не толкова от глутниците, колкото от самите ловни дружинки в района. Въпреки неспирните сигнали авджиите не само, че не излизали на хайка за глутниците, но продължават да избиват глиганите и дивеча, които са естественото препитание на вълците.
Самата Янка, която работи в пощата на Фролош не знае как ще продължи да ходи да службата си. Сутрин, по тъмно тя трябва да измине километри пеша из пустите улици, докато стигне до центъра на селото. Често пъти вижда следите от лапи на хищниците, чува воя им, а със снощната атака това е поредната загуба за семейството й.
„Сега вълците нападат животните, но какво им пречи и нас да удавят. Загубили са си страха, щом не се спират да обикалят под прозорците и пред вратите, въпреки че от вътре се чува шум. Страх ни е вече не само за стоката, но и за нас самите. А никой не ни обръща внимание, нито местния кмет, нито някой друг. Те хората в града не ни вярват и даже ни се смеят. Но тук е страшно”, плаче Янка.
Както dennews.bg вече писа един от селските кметове в района лично се срещнал с глутница. Велко Христов успял да убие един от хищниците, но ако вълк скочи на старец, жена или дете изходът може и да е фатален.
Вълците нападат предимно когато имат малки и ги учат да ловуват, когато са привлечени от сметища и са загубили страха от хората или когато са ранени. Глутниците пък са принудени да слязат в селата, защото заради лова и бракониерството са намалели дивите животни, които са естествената им храна.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети