Закопчаха преподавател от ЮЗУ продавал оценки

DenNews.bg
20.12.2010
размер на текста:

Арестувани са двама. Единият е преподавател в ЮЗУ. Снимка: corbis

Антимафиоти разбиха организирана престъпна група, осъществявала корупционни практики в ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград. Двама са задържани с полицейска заповед за 24 часа, единият от тях е преподавател във висшето учебно заведение
Операцията е извършена от служители на ГДБОП, съвместно с колегите им от териториалното звено в Благоевград и разследващи полицаи от ГД „Досъдебно производство”, съобщиха от МВР.
Участниците в престъпната схема посредничели на студенти от един от факултетите за успешно полагане на изпити. Срещу определено възнаграждение благоевградчаните Д.В. и Х.И. уреждали добри оценки на бъдещите висшисти. По първоначални данни цените на „услугите” варирали между 200 и 500 лева. Част от събираните суми, както и личните данни на студентите, двамата предавали на М.М. – преподавател в университета, пред когото курсистите трябвало да се явят на изпит. Спецполицаите заловили Д.В. и М.М. в София, в момент на предаване на сумата от 1000 лева и списък с имената и факултетните номера на петима студенти. При последвалите процесуално-следствените действия на територията на Благоевград антимафиотите открили множество студентски книжки и лични данни на възпитаници на Югозападния университет.
М.М. и Д.В. са задържани с полицейска заповед за срок до 24 часа. Продължава работата по документирането на престъпната дейност на задържаните, както и установяването на други участници в престъпната схема.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети