Ирландия, Португалия и Гърция вън от еврозоната

DenNews.bg
20.12.2010
размер на текста:

Ако не могат да се спрявят с дълговете си Гърция, Ирландия и Португалия трябва да напуснат еврозоната. Това заяви висш представител на най-големия инвеститор в облигации в света Pimco, информира europe.bg.
Без тяхна собствена валута или големи парични трансфери, Гърция, Ирландия и Португалия няма да могат да се изправят на крака, заяви Андрю Босъмуърт, отговарящ за държавните ценни книжа в Pimco, която е подразделение на германския застрахователен гигант Allianz.
Не предвиждам връщане към растеж, така както очакват МВФ и ЕС, коментира още той.
Ако имат собствена валута, това ще позволи на конкурентния обменен курс да насърчи износа и ще доведе до необходимия икономически ръст, нужен за изплащане на тежките дългове, коментира Босъмуърт, цитиран от news.bg.
Според него, след като тези страни се върнат към икономически растеж и възстановят доверието на пазарите на ценни книжа, те могат отново да се интегрират към общата валута.
Белгия, Италия и Испания би трябвало да успеят да се справят с проблемите си с дълговете, като в същото време останат в еврозоната и получат подкрепата на партньорите си в ЕС
Идеята някои страни да напуснат еврозоната се появява в пространството редовно след възникването преди година на дълговата криза в Гърция. Според мнозина икономисти обаче, това ще доведе до огромни разходи и би разубедило страните да напускат еврозоната.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети