Лукашенко изчисти опозиционни кандидати за президент с арести

DenNews.bg
20.12.2010
размер на текста:

Милицията използвала шумови гранати и палки срещу протестиращите. Снимка: yahoonews

Почти всички кандидадти за президент на Беларус от опозицията са арестувани по домовете си и по време на протестите тази нощ срещу изборните резултати.
По данни на ЦИК на Беларус действащият президент Александър Лукашенко води със 79,67% от гласовете при преброени 100% от бюлетините. Общо в изборите участваха десет кандидати.
Опозиционерите твърдят, че при разпръскването им през нощта милицията е използвала палки, светлинни и шумови гранати.
От МВР в Минск обаче заявяват, че сблъсъците са били провокирани от представителите на опозицията, които няколко пъти щурмували сградата на правителството.
"Няколко кандидати бяха задържани на площада, останалите бяха изловени през нощта по домовете им",твърди един от кандидатите на опозицията Ярослав Романчук.
По думите му самият той не е задържан, защото предвидливо не нощувал в дома си.
От пресслужбата на опозиционната Обединена гражданска партия съобщиха, че са задържани десетки опозиционни лидери и активисти.
През изминалата нощ милицията е "разбила вратата на жилището на председателя на партията Анатолий Лебедко и го е откарала в неизвестна посока".
Най-малко 10 журналисти са пострадали при разпръскването на протестите в Минск, пише ВВС, цитиран от dnes.bg.
Сред битите се оказа и редакторът на беларуския опозиционен сайт „Хартия 97“ Наталия Радина. След това, както се съобщава на сайта, през нощта вратата на офиса на изданието е била разбита от спецчастите и връзката с журналистката е била прекратена – тя само успяла да предаде, че „ние всички сме в КГБ“.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети