Валиден глас за изборите само срещу син „Х”

DenNews.bg
16.12.2010
размер на текста:

Само бюлетина отбелязана със знака „Х” в квадрата на предпочетения квадрат ще бъдат валидни от следващите избори у нас. Това решиха днес народните представители, въпреки цветните дебати, които избухнаха в залата по време на обсъждането на Изборния кодекс.
Двета дами тежка политическа категория на ГЕРБ и БСП Искра Фидосова и Мая Манолова дори влязоха в личен спор.
"Едно си Мая знае, едно си Мая лае!", обърна се от парламентарната трибуна председателят на Правната комисия Фидосова към Манолова.
„Вместо да се държите като момичета на късмета и шоугърли, можехте да се изкажете по същество”, обърна се малко преди това Мая Манолова към депутатите, които разнасяха в залата листове с изображение на знака "Х”.
Чувалите с бюлетини вече ще бъдат много здрави, ще е трудно да се разпарят и после с белязан нокът да се унищожават самите бюлетини, отбеляза Фидосова. Тя се позова и на друг аргумент от закона, че упражняването на вота ще се зачита, ако отметката е направена само със син химикал.
„Имам чувството, че този модел сте го заимствали от фишовете за тотото, влезе в спора и Георги Терзийски от РЗС, обръщайки се към депутатите, подкрепящи текста от кодекса за "Х"-а.
Народните представители решиха да увеличат средствата за финансиране на предизборните кампании за избор на народни представители до 4 млн. лв., а 200 хил. лв. ще получат инициативните комитети за финансирането на кампанията си за избор на народни представители. Финансирането за предизборната кампания за президент и вицепрезидент ще е в размер на 2 милиона лева за партии, коалиции и инициативни комитети и 100 хил. лева за избор за членове на Европарламент. Бе решено също финансирането на предизборните кампании да бъде в размер на 8 млн. лв. за партии и коалиции, а за един общински съветник не могат да се разходват повече от 5 хиляди лева. За кандидат-кмет могат да се разходват до 25 хил. лв. за община с население до 30 000 жители, до 100 хил. жители - до 100 хил. лв., до 200 хил. жители - до 250 хил. лв., до 500 хил. жители - до 500 хил. лв., за община с население над 500 хил. жители - до 1 млн. лв. За кметство с население до 1000 жители за кампанията за кандидат-кмет на селото ще могат да се разходват до 2000 лв., с население до 3000 жители – 6 000 лв., а за население над 3000 жители – до 10 000 лв., информира БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети