Спонсорирането на партиите за над 1000 лв. само през банка

DenNews.bg
16.12.2010
размер на текста:

Симпатизанти ще могат да спонсорират партиите с пари на ръка само до 1000 лв. Всички останали плащания задължително трябва да минават по банков път. това гласи един от текстовете в Изборния кодекс, който депутатите приеха на второ четене. Досега даренията можеха да са кеш до 5000 лв. Запазва се максималният размер на даренията от един симпатизант – до 10 хил. лв. на година. Както и досега ще бъдат забранени анонимните дарения, парите от юридически лица, от религиозни институции, чуждестранни фирми, правителства, неправителствени организации.
Освен това фирми няма да могат да финансират предизборни кампании чрез безвъзмездно предоставяне за ползване на вещи и услуги. Безвъзмездните услуги ще може да са само от физически лица, а за даваните вещи гражданите ще трябва да подписват и декларация, че те са тяхна лична собственост, а не на някоя фирма например.
И досега даренията за партии от юридически лица бяха забранени. В закона обаче имаше вратичка, тъй като фирмите можеха да предоставят безвъзмездно за временно ползване вещи. Така по време на кампании партии получаваха безплатно билбордове, офиси, коли, зали, плакати, дипляни и т.н. от юридически лица, които им симпатизират. Сега тези вещи ще трябва да са лично на физически лица, за да могат те да ги предоставят безплатно на участниците в изборите.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети