Леко раздвижване в плащането на данъци отчитат в Бобов дол

DenNews.bg
16.12.2010
размер на текста:

Близо 1 400 000 лв. са просрочените задълженията към хазната на община Бобов дол.

Леко раздвижване в плащането на местните данъци и такси отчитат в община Бобов дол с наближаването на края на годината.
Едното обяснение е, че голяма част от българите избират последния момент за да погасят задълженията си. Другото е, че от администрацията непрекъснато подсещат с покани за доброволно плащане, а наскоро имената на длъжниците бяха публикувани в сайта на общината.
Въпреки лекото раздвижване списъците с длъжници от граждани и фирми продължава да е тревожно дълъг, затова и общината започва да предава некоректните платци на частни съдия-изпълнители.
Все пак тази мярка ще бъде приложена само към онези, които не са плащали данъците си с години назад.
„Забелязва се, че предимно гражданите идват да погасяват старите си задължения. При фирмите положението е по-сложно. Смятам че ние сме достатъчно толерантни към некоректните платци. Винаги се съобразяваме с тежкото финансово положение на хората и бизнеса, както и с това, че ако ги предадем на съдия-изпълнители дълговете им ще набъбнат допътлнително. Но сме принудени да преприемем действия”, коментира кметът на Бобов дол Грети Алексова.
Близо 1 400 000 лв. са просрочените задълженията за данък „недвижими имоти”, такса „битови отпадъци” и данък за превозни средства до края на 2009 г. Най-малък дял задължения са регистрирани за патентния данък-едва 3000 лв.
Близо 1 100 000 лв. от задълженията към общинската хазна са на фирми.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети