Работниците на „Рила Газ” правят водопровода в Дупница на решето

И в момента десетки абонати в центъра са без вода, ВиК всеки ден отстранява аварии по скъсани отклонения

Десислава Панайотова-Янкова
15.12.2010
размер на текста:

Всяко добро за зло. Така се обърна в Дупница българската поговорка, че всяко зло е за добро, след като всеки ден десетки абонати остават без вода, заради газификацията на града. При копаенето работниците на „Рила Газ” късат водопровода което е причина за необявеният, но реален режим на водата, на който са подложени кварталите в централната градска част.
Аварии има всеки ден, дори и през празничните дни, тъй като се бърза с прокаравнето на мрежата за газификация. От това обаче се нанасят щети както на водното дружество в Дупница, така и на абонатите.
Проблемът всъщност се дължи на това, че сградните отклонения по водопровода не са включени в кадастъра и от ВиК могат да маркират със сигурност само основните артерии.
„Затова ние изготвихме предписание до „Рила Газ” в което указваме, че трябва да се копае на ръка в участъците на сградните отклонения и то само след като се направи проуване точно от къде минават тръбите. Това явно обаче не се прави и ежедневно сме принудени да работим по спошност след причинени от тях повреди. Най-лошото е, че са потърпевши нашите абонати и упреците са към нас. Без ние да имаме вина”, обясни за dennews.bg управителят на ВиК-Дупница Василка Бельовска.
При възникването на авария първо трябва да се подаде сигнал до дружеството, след това се спира водата и се изачакват екипите на „Рила Газ” да довършат работата си. Едва след това започва същинският ремонт. Така отстраняването на повредата се проточва във времето, а заради ниските температури понякога се стига до още по-големи закъснения. Така например през уикенда авария възникнала в събота е била отстранена едва в неделя.
„Ние действаме на момента по отстраняването на повредите, но след това изготвяме протокол, описват се щетите и „Рила Газ” заплаща нанесените вреди. Но основното в случая не е това, а че се налагат чести спираня на водата, което при тези температури е неприятно както за потребителите, така и за самата мрежа”, каза още Бельовска.
Тя успокои абонатите незасегнати от газификацията, че вода в резервоарите на Дупница има достатъчно, за момента няма замръзвания и не се очакват проблеми с захранването на града.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети