Анекс в два варианта изкочи на делото срещу кмета Янев

15 изгладнели свидетели стояха под ключ 6 часа без почивка в Окръжен съд-Кюстендил

dennews.bg
14.12.2010
размер на текста:

Два документа с различно съдържание и подписи изскочиха за един и същи анекс на днешното заседание по делото срещу кмета на Дупница Атанас Янев. Въпреки че анексът иззет от прокуратурата и анексът предаден доброволно от общината се различават, държавното обвинение не коментира дали става въпрос за фалшификация или не.
Градоначалникът беше подведен под отговорност по чл. 282 от Наказателния кодекс и процесът трябва да изясни дали той е извършил престъпление по служба, сключвайки договор за малка обществена поръчка и анекс за доставка на храни в детските градини и социалния патронаж с фирмата на общинският съветник Стойчо Милев „Тоби”.
„Това доказа, че решението на съда да не отстрани Янев от длъжност е грешка. Тогава магистратите се мотивираха, че той не би могъл да повлияе и манипулира документи и служители на общината”, не пропусна да коментира общинският съветник от Дупница Милен Попов. Именно по сигнал на Попов и колегата му от „Атака” Методи Стойнев беше образувано делото срещу кмета на Дупница.
15 изгладнели свидетели днес стояха под ключ над 6 часа в залата на Окръжен съд-Кюстендил, тъй като веднага след разпитите те бяха принудени да останат в залата, за да не коментират показанията и въпросите си с останалите призовани.
Показания дадоха ОбС-шефът Явор Тодоров, бившият заместник-кмет в екипа на Янев Силвия Балинова и главният секретар на общюината Валентина Филипова.
Според обвинението градоначалникът е нанесъл вреда на общоинската хазна в размер на 9517, 40 лв., като това е станало след като той е сключил анекс за два месеца към договора с „Тоби”, без обаче за това да има решение на Общински съвет.
“Аз вчера не помня какво съм ял, та да помня това”, така първоначаслно отговори на въпросите на прокуратрурата Стойчо Милев. Шефът на „Тоби” обаче потвърди, че не се е облагодетелствал неправомерно и според него няма нарушения в отношенията с общината.
На днешното заседание бе разпитано и вещото лице Емилия Костадинова, която представи съдебно-счетоводна експертиза във връзка с процедурата за обществена поръчка за доставка на хранителни продукти от фирма „Тоби”. Защитата на Янев възрази относно достоверността на изготвената експертиза и компетентността на вещото лице. Защитата на градоначалника бе на мнение, че вещото рице не е компетентно да изказва мнение по юридически въпроси, но съдът прие експертизата. Нейната доказателствена стойност ще бъде доказвата в хода на делото.
„Това съдебно заседание днес е поредното докзателство, че Общинският съвет в Дупница е частен”, коментира след заседанието екскметът Първан Дангов. Така той показа не само, че не е променил мнението си, но и че не се притеснява от делото, което се води и в момента срещу него от 17 общински съветници начело с Явор Тодоров, за думите му „ОбС в Дупница е частен”.
В края на мъчителните за свидетелите шест часа на заседанието днес беше обявена кратка почивак, след което за 1 час бяха разпитани и три вещи лица.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети