Линейка и инвалидни колички за вота срещу Берлускони, 3 гласа го спасиха

DenNews.bg
14.12.2010
размер на текста:

Макар да мина вотът, правителството на Берлускони ще бъде изправено пред трудности. Снимка: actualno

Силвио Берлускони запазва правителството си, след като оцеля и на втория-по-драматичен вот. Три гласа отърваха италианския премиер от подаването на оставка. Първият вот в Сената беше спечелен със 162 от общо 308 гласа в полза на правителството.
Очакваното по-трудно гласуване, внесено от опозицията и центристите, в долната камара – Камарата на депутатите, беше спечелено с минимално мнозинство с 314 гласа „за” и 311 гласа „против”.
В парламента се стигна до остри пререкания, след като депутатка се разграничи от партията си и се обяви в подкрепа на правителството. Гласуването в долната камара бе прекъснато за кратко, след като Катя Полидори от групата, подкрепяща председателя на камарата Джанфранко Фини, обяви, че ще гласува в подкрепа на Берлускони, с което предизвика подигравките и критиките на колегите си.
За вота с линейка бе докарана депутатката Джулия Козенца от движението на Фини, която беше в болница заради проблемна бременност.
Други две бременни депутатки дойдоха с инвалидни колички. Федерика Могерини е от опозиционната Демократическа партия, а Джулия Бонджорно - от движението на Фини.
Макар да мина вотът, правителството на Берлускони ще бъде изправено пред трудности. Затова и министърът на вътрешните работи Роберто Марони от Северната лига, коалиционен партньор на партията Народ на свободата на Берлускони, заяви, че ако правителството няма солидно мнозинство в долната парламентарна камара, то по-добре ще бъде да се насрочат предсрочни избори.
Меджувременно италианският Конституционен съд отложи за януари догодина проучването на закон, който позволява на Берлускони да не се явява в съда, докато е премиер, предаде Франс прес.
В Милано срещу Берлускони се водят две дела - за подкупване на свидетел и за данъчни измами. През октомври миналата година Конституционният съд отхвърли закон, който предоставяше имунитет на Берлускони от съдебно преследване.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети