Джерман почете годишнината на черквата си и без владика

Преди 130 г. местните успели да вдигнат храм с хитрост за две лета

Десислава Панайотова-Янкова
13.12.2010
размер на текста:

И без владиката празникът беше празник. Снимка: dennews.bg

Дупнишкото село Джерман отбеляза 130 г. от освещаването на храма си „Успение Богородично”. И малко разочаровани, че владиката на Софийско епископ Йоан не откликна на поканата им, местните хора изпълниха храма и се помолиха с литургията отслужена от трима свещеници, начело с архиерейския наместник отец Георги Паликарски. Отец Кирил, който служи в Джерман от 1979 г. пък раздаде нафора на постещите християни преди да бъдат раздадени четири казана курбан.
През това лято храмът беше ремонтиран основно благодарение на дарения, помощ от община Дупница и най-вече подкрепата на бизнесмена Илиан Миланов, който не пропусна да мине през черквата и в празничния ден.
Черквата „Успение Богородично” е вдигната и осветен само за две години след Освобождението, благодарение на малка хитрост от страна на местните хора.
„На това място трябвало да има училище, но усещайки че трябва да построят Божи храм хората започнали да трупат речни камъни. На турците казвали, че ще застилат пътя, за да не ходят децата им в кал. А всъщност камъните били за черквата. Така от 1878 до 1880 г. черквата е построена и осветена от епископа на Самоковска митрополия”, разказа отец Кирил.

Снимки вижте в рубриката Денят в снимки

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети