Интерпол погна създателя на сайта „Уикилийкс”

DenNews.bg
01.12.2010
размер на текста:

Асандж е в неизвестност.

Интерпол подгони създателя на сайта "Уикилийкс" (WikiLeaks) Джулиан Асандж, два дни след като бяха публикувани 250 000 документа с поверителна информация. От тях стана ясно, че американски дипломати са си играли на думи слагайки етикети на световните лидери, като „алфа-куче” за Путин, „император без дрехи” за Никола Саркози и „Робин на Батман” за Медведев.
Заповедта за арест, която шведските власти издадоха е по подозрения в сексуално насилие.
Интерпол пък издаде така наречената "червена бележка" за Асандж. Тя не е равносилна на заповед за арест, а представлява искане за съдействие към полицейските служби на 188-те страни членки на Интерпол за откриването на заподозрени лица.
Мярката се очакваше, след като преди две седмици съд в Стокхолм поиска Асандж да бъде призован за разпит в рамките на разследване. Той е заподозрян в изнасилване, сексуален тормоз и незаконно принуждаване към секс. Обвиненията са отправени след негови срещи с две жени при посещение в Швеция през август. Присъдата за подобни престъпления в Британският му адвокат разкри по-рано, че контактите на клиента му с жените в Швеция са били доброволни. По думите му, нито той, нито Асандж някога са получавали какъвто и да било писмен документ от шведските власти във връзка с разследването и единствената информация, която получават по темата, е от медиите.
Местонахождението на 39-годишният Асандж е неизвестно. Австралиец по рождение, той се мести от държава в държава, като никъде не остава за дълго и дава интервюта само чрез видеоконферетна връзка. В родината си е осъден за хакерство.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети