Кристалина №1 с две награди на един път

DenNews.bg
01.12.2010
размер на текста:

Кристалина Георгиева във вечерта на наградите. Снимка: europeanvoice.com

С две престижни награди в един ден бе отличен българският еврокомисар Кристалина Георгиева. На церемония в Брюксел снощи, организирана от седмичника „Юропиън войс”, Георгиева беше избрана за „Европеец на годината” и „Комисар на годината”. Тя е получила най-много гласове от читателите на седмичника и изпревари мнозина от своите колеги в Европейската комисия.
Само 10 месеца стигнаха на Кристалина Георгиева, за да спечели двойната награда. Едва поела поста Комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, бившият вицепрезидент на Световната банка веднага се оказа изправен пред бедствията в Хаити, Чили и Пакистан. Още повече, че на практика стана Комисар някак случайно, като заместник на неуспелия първи кандидат Румяна Желева.
Така, само в рамките на 2 години, български еврокомисар печели престижна награда. През 2008 година Меглена Кунева беше първият българин обявен за "Европеец на годината", но Георгиева ще остане в историята с това, че е първият българин спечелил в две категории наведнъж.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети