Бобов дол под полицейска обсада за акция "Лихварите"

3 700 % за заем поискали Димитър Величков-Фаса и синът му Радослав, покрай тях прибраха и ромския тартор Кавала

DenNews.bg
01.12.2010
размер на текста:

Заведението на Величкови бе затворено след акцията.

 Тежковъоръжени качулки заклещиха под обсада Бобов дол дол тази сутрин при операция „Лихварите”, която се проведе под наблюдението на Окръжна прокуратура в Кюстендил. След 6- месечна разработка от домовете им с белезници на ръце бяха изведени и задържани Димитър Величков- Фаса и синът му Радослав, както и тарторът на ромски клан в миньорския град Ивайло Тодоров, известен повече с прякора Кавала.
От дома на Величкови, за които лихварството се превърнало от години в доходоносен семеен бизнес са били иззети 7 тетрадки с имена на длъжници, лични карти, дебитни карти с пин кодовете, 4 карти за регистрация на МПС, 3 нотариални акта, документи за покупко-продажба на автомобили, договор за лизинг на лека кола и запис на заповед за сумата от 3 000 лева.
Освен бащата и синът, в лихварството активно участвала и жената на Димитър- Анелия, която помагала в осчетоводяването. На този етап тя няма да бъде задържана.
Атакувано и запечатано бе и заведението на семейство Величкови на партерния етаж на блока, в който живеят. За разпит в полицията бяха отведени и клиентите, дошли да изпият сутрешното си кафе там. След акцията единствени обитатели там бяха кучето и котка на фамилията, които съжителстваха мирно.
Клиентите на лихварската схема бяха доведени в полицейското управление в града, където чакаха да бъдат разпитани. Мъж и жена, пожелали да запазят своята анонимност обясниха, че са купили от Димитър Величков жилище. При ликвидацията на мини „Колош” „банкерът” се явил на търг и купил няколко апартамента от жилищни блокове, собственост на въгледобивното предприятие.
От дома на Ивайло Атанасов-Кавала са били иззети 2 сим карти и един тефтер с имена на длъжници и суми срещу тях. След обиските са заведени две досъдебни производства за лихварство рекет и побой над клиенти.
Освен акция „Лихварите” се проведоха и още две съпътстващи операции на икономическа полиция за безакцизни стоки и на КАТ. От 14 заведения в града, които бяха запечатани, са иззети 79 кутии цигари без бандерол.
На акцията присъстваха директорът на Областната дирекция на полицията комисар Георги Джоглев, заместникът му Илиян Стамболийски и главния разследващ полицай Димитър Мицов. След като пристигнаха в двора на полицейското управление в Бобов дол, те дадоха пресконференция, на която оповестиха резултатите от проверката.
Комисар Джоглев обясни, че в операцията са се включили ченгета от специализираното звено към ОДП, тъй като е имало данни, че в дома на семейство Величкови има боен арсенал.
„Все пак те не оказаха съпротива, защото бяха силно респектирани”, каза Джоглев.
Разработката по операция „Лихварите” е започнала преди 6 месеца. На 11-и май, когато в полицията е постъпила жалба от пенсионерът Борис Григоров, който е бил един от потърпевшите, теглил кредит и след това бит от Димитър Величков.
При извършения обиск в дома на Величкови тогава е бил открит пистолет и образувана досъдебно производство за рекет, а след това от Окръжна прокуратура е изменено за лихварство.
Жалбата в полицията Борис Григоров подал, след като взел от Димитър Величков 800 лева и трябвало да върне 1 200. Според него сумата била върната с лихвите, но Величков настоявал за още пари и това била причината възрастният мъж да отнесе боя.
Григоров, който вече е с два инсулта, наблдаваше операцията и обяви, че е готов и сега да отиде в полицията и да дава показания.
Комисар Джоглев обясни, че най-драстичния случай е бил за заем от 100 лева, които трябвало да бъдат върнати на части по 50 лева на месец. Заради рекета, който упражнил Димитър Величков върху клиента си за нередовно внасяне на, крайната сума стигнала 3 800 лева. При друг клиент, който взел назаем 800 лева, за три дни лихвата била определена от Величков на сумата от 100 лева.
За ромския тартор Ивайло Тодоров комисар Джоглев поясни, че освен с лихварство, е известен и със своята активност по време на избори. Тодоров бил използван от различни политически партии при купуването на гласове.
Пред dennews.bg една от клиентките на лихваря Димитър Величков Рафие Тахидова обясни, че преди 8 години е била принудена да вземе от него заем от 100 лева. Сумата, която трябвало да му върне накрая се оказала 170 лева. Тя потвърди, че клиенти на фамилията са бити и също бе готова да отиде в полицията и да даде показания.
Началникът на полицейското управление в Бобов дол Румен Сираков заяви, че Бобов дол е благодатно място за лихварския бизнес.
„От една страна тук има много миньори, които взимат високи пенсии, но има и много хора без работа, които изпадат в ситуации, в които им се налага да търсят пари от хора като Димитър и Радослав Величкови и Ивайло Тодоров. Големият брой клиенти от своя страна е причината да бъде вдигнат и процента на лихвата по раздаваните кредити”, обясни Сираков.
По време на днешната акция освен качулките, в двора на полицейското управление в Бобов дол бяха и бившите шефове на полицията в Дупница Райчо Омерски и Валентин Гълъбов.
След като приклчат разпитите и бъдат обобщени резултатите постановената мярка за задържане от 24 часа на лихварите може да бъде изменена и в постоянна.
Това е втората операция от такъв мащаб след проведената на 16-и юни в дома на Валентина Фролошка от дупнишкото село Червен брег, която все още е в затвора в Сливен.
Още тогава комисар Джоглев обяви, че полицията работи и по други сигнали и ще има още акции и арести на лихвари в областта.

Още за акцията и за хората, пострадали от лихварите, вижте в рубриката ни "Денят в снимки".

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети