Ураганен вятър пакости из цяла България

DenNews.bg
09.11.2010
размер на текста:

Екипи на Гражданска защита са се отзовали на 114 сигнала. Снимка: БГНЕС

През изминалото денонощие екипите на Гражданска защита са участвали в общо 114 спасителни акции. 94 от тях са свързани с бурния вятър, има и няколко пожара. Най-сериозна е била обстановката в София, където вятъра е съборил дървета в града и по околовръстния път. 5 екипа на Гражданска защита са работили на територията на София.
Строително скеле, което се наклонило заплашително на улица „Опълченска” в столицата доведе до спиране на тролейбуси тази сутрин.
Много обезопасителните заграждения около строежи в София бяха съборени от силния вятър, започнал вчера, който не утихна и през нощта, съобщи Би Ти Ви. Бурята изпокъса комуникационни кабели, знамена, рекламни пана. Много контейнери за смет в града бяха обърнати, а билборд на един от най-големите магазини за хранителни стоки беше откъснат от вятъра.
Пристанище Бургас е затворено за всички кораби и лодки заради силния вятър, който надвишава 15 метра в секунда. Пристанище Варна е затворено за празни кораби, където също има силен вятър.
До 6 ч. тази сутрин екипите на "Гражданска защита" са реагирали на 114 повиквания за щети от силния вятър в общините Бургас, Добрич, Враца, Монтана, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Перник, Смолян, Стара Загора, Шумен, Русе. Екипите са работили предимно по сигнали за паднали дървета, клони, надвиснали ламарини на покриви и опасни козирки. Получен е сигнал за паднал стълб на улично осветление в Шумен, както и за паднало дърво върху електрически проводници. Няма информация за нанесени сериозни щети.
Пътят за смолянското село Мугла е затворен заради множество нападали от бурния вятър дървета. Силният вятър в Смолян отнесе покривите на две къщи, които са били от ламарина. Бурен вятър все още духа на прохода "Петрохан". Остава предупреждението от вчера да се шофира с повишено внимание заради силния вятър, който може да предизвика падане на още дървета и клони на пътя.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети