„Разчистват” еколози от пътя на конвой с ядрени отпадъци

DenNews.bg
08.11.2010
размер на текста:

Полицията разчисти част от релсите, но още еколози чакат конвоя на последната спирка. Снимка: БГНЕС

Германската полиция извърши принудително отвеждане на хиляди протестиращи, които блокираха железопътната линия в северната част на страната по време на протест срещу конвой с ядрени отпадъци.
Принудителното отвеждане започна през нощта в Харлинген, намиращ се на около 15 километра от Даненберг, крайна спирка на конвоя.
По-рано властите заявиха, че за да се справят с всички протестиращи, ще е необходимо много време, тъй като около 3000 души са седнали на релсите и близо до жп линията.
Полицаите трябваше да ги свалят оттам един по един при минусови температури. При "разчистването" са задържани протестиращи, които са отказали да се подчинят на полицейските заповеди. Те ще бъдат освободени от ареста едва, когато влакът достигне до крайната си точка.
След като пристигнат в Даненберг, 123-те тона радиоактивни отпадъци, които бяха изпратени от Франция, трябва да бъдат натоварени на камиони и отнесени до мястото на складиране в Горлебен на 20 километра.
Над 1000 активисти очакват конвоя в Горлебен. Полицията и протестиращите се сблъскаха по време на дългото чакане, като полицаите използваха палки и водни струи. И в двата лагера има ранени, според полицейски данни.
Една от протестиращите е била евакуирана с хеликоптер.
На фона на острите протести срещу приемането на ядрения боклук в Горлебен министърът на околната среда Норберт Рьотген припомни отговорностите на Германия.
"Вече повече от 40 години използваме ядрени електроцентрали за производството на електричество. Отпадъците са част от този процес и ние имаме задължение да ги складираме надеждно", обясни той.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети