Израел къса с ЮНЕСКО, записали еврейска светиня и като джамия

DenNews.bg
04.11.2010
размер на текста:

Бенямин Нетаняху

Израел обяви, че прекъсва връзките си с ЮНЕСКО в знак на протест срещу решение на световната организация да впише еврейска светиня едновременно и като обект от религиозно значение за мюсюлманите.
Още преди дни премиерът Бенямин Нетаняху определи като "абсурдно" Гробът на Рахел на Западния бряг да бъде класифициран и като джамия в списъка на световното културно наследство.
Изпълнителното бюро на ЮНЕСКО прие на 21 октомври няколко подобни решения за обекти в палестинските територии и окупираните арабски земи, едно от които е именно за "джамията Билал бин Рабах/Гроба на Рахел във Витлеем" - формулировка, която Израел по никакъв начин не иска да приеме.
Говорител на израелското външно министерство заяви, че страната прекратява сътрудничеството си с организацията, докато не бъде анулирано решението, смятано за политическо и окачествено като "нов опит за делегитимиране на Израел".
Подобни стъпки ни отдалечават от мирния процес и вредят на репутацията на ЮНЕСКО, се казва в декларация на министерството.
Според израелския в. "Хаарец" обаче малко след обявеното от говорителя, той се е поправил, че съобщението е направено погрешка, и го е оттеглил.
Вчера зам.-външният министър Дани Аялон обвини пред журналисти палестинците, че влияят върху ООН, за да взима политически мотивирани решения срещу еврейската държава.
По-рано тези дни премиерът Нетаняху попита реторично ако местата, където Авраам, Исаак, Яков, Сара, Лия и Рахел са били положени преди 4000 години, не са изконно еврейско наследство, кое тогава е.
Израел остана доволен от избирането на българския дипломат Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО през септември 2009 г. Тя победи съперника си за поста - египетския министър на културата Фарук Хосни, обвинен в антиизраелски и антисемитски изявления.
Засега от ЮНЕСКО няма официален коментар.
Древната гробница, която се намира между Ерусалим и Витлеем, се смята за лобно място на Рахел - втората и любима жена на Иаков, майка на Йосиф и Вениамин.
Според библейското повествование след раждането на Йосиф, Иаков решава да се завърне в земята Ханаан със семейството си. Рахел умира и е погребана по пътя за Юдея, на прага на Витлеем.
Всяка година в рамките на 24 часа мястото се посещава от десетки хиляди религиозни евреи. Поклонничеството е особено популярно сред жените еврейки, които искат да забременеят.
Според евреите гробницата никога не е била джамия, според палестинците обаче - винаги, но това е било прекъснато през 1967 г. - годината, от която достъпът им за молитва е забранен. За мюсюлманите мястото е джамия и гробище.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети