Сара Пейлин се облизва за Белия Обама

Марко Рубио, 39-годишното ново лице на консервативната вълна в САЩ е новият губернатор от Флорида

DenNews.bg
04.11.2010
размер на текста:

Марк Рубио влязъл в колеж благодарение на спорта.

Наричат го Белия Обама, Сара Пейлин го вижда като идеалния партньор, с когото да превземе Белия дом на изборите през 2012 г., Чаеното парти го обича и го подкрепи, а майка му - бивша чистачка на хотели в Лас Вегас, не може да повярва докъде може да стигне едно семейство, избягало от режима на Фидел Кастро.
Марко Рубио, 39-годишното ново лице на консервативната вълна в САЩ, "убиецът на политически гиганти", е новият губернатор от Флорида.
Синът на кубински имигранти бе неуморен по време на цялата кампания. Любимец на телевизионните канали, донесли му славата на човек с имидж по-скоро на холивудски актьор, отколкото на политик, за мнозина той въплъти представата за американската мечта с твърдото си послание за фискална дисциплина и любов към отечеството.
"Където и да отида, каквито и почести да заслужа, винаги ще бъда син на бежанци и винаги ще нося на плещите си наследството на две поколения неосъществени мечти", заяви той пред повече от хиляда свои привърженици в Корал Гейбълс.
Роден в Маями в семейство на кубински имигранти, Рубио израства в Лас Вегас, където баща му работи като барман, а майка му - като чистачка в един от многобройните хотели в световната столица на хазарта. Влиза в колеж единствено благодарение на уменията си в американския футбол със стипендия за спортисти. Излиза оттам с отлична диплома в правните науки. Има четири деца, жена колумбийка, ревностен католик е и очевидно говори испански.
Макар и да не е кандидат на Чаеното парти, от консервативното движение го обичат като да е един от тях. Сара Пейлин - лицето на консерваторите в и извън Републиканската партия, го обожава и го поддържа от самото начало, когато решава да излезе на първичните избори срещу обичания във Флорида губернатор Чарли Крайст.
Победата му срещу Крайст е един от най-драматичните политически обрати в страната. Рубио буквално изрита от редиците на Републиканската партия някогашния фаворит за вицепрезидент на страната и той се принуди да сложи край на политическата си кариера след 19 години на върха.

Рубио има четири деца.


Рубио освен това разби на пух и прах амбициите на демократа от Маями Кендрик Мийк, който замени мястото си в Конгреса за почти сигурния според самия Кийн шанс да стане първият цветнокож сенатор от Флорида.
По време на надпреварата Рубио не заложи на гнева на Флорида, един от най-засегнатите от кризата щати, а на чара си.
Макар да не застана изрично в редиците на недоволната средна класа от бели, наричащи се Чаеното парти, той канализира енергията им, за да стане едва вторият сенатор от Флорида с кубински произход след Мел Мартинес, чието преждевременно оттегляне миналата година постави началото на вихрена надпревара за мястото му.
Като испаноговорещ и представител на щата, който е най-голямото бойно поле в политическата игра, Рубио може да се окаже ключов играч в президентската надпревара през 2012 г., ако не и претендент за мястото на Барак Обама.
На първо време се очаква да играе ключова роля в предстоящия дебат по имигрантската реформа. Той е категоричен противник на предложения през 2006 г. от Мартинес закон, според който нелегалните имигранти могат да получат гражданство. Рубио отдавна защитава политиката на по-големи данъчни привилегии за най-богатите американци, започнала по времето на Джордж Уокър Буш. Той е също привърженик на вдигане на пенсионната възраст.

От дете на чистачка и барман Рубио стана новата надежда на американците.


"Рубио ме плаши", твърди пред "Маями хералд" 48-годишната привърженичка на Демократическата партия Мери Ървайн.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети