Младенов: Преди подкрепата за ЕС, Македония да ни се извини

DenNews.bg
25.11.2010
размер на текста:

Македонското правителство да се извини и осъди всички антибългарски изказвания, преди България да изкаже подкрепа за присъединяването на Македония към Европейския съюз.
За това ще настоява външният ни министър Николай Младенов. Пред БНР той коментира, че присъединяването на Македония към ЕС не може да бъде за сметка на обидните квалификации към страната ни.
„България ще подкрепи Македония по пътя й към Европа, защото стабилността е важна за сигурността на всички нас”, заяви външният министър.
„Но тази подкрепа не може да идва за сметка на обидни квалификации, които виждаме към нашата страна периодично да се появяват в публичното пространство там”, казва Младенов, цитиран от news.bg.
По думите му това не е признак на добросъседски отношения и страната ни не може да ги приеме по никакъв начин. В тази връзка външният министър добави, че в последно време двустранни контакти са намалели.
“И това е целенасочено, защото аз не смятам, че трябва да имаме някакви фалшиви символи на приятелство, когато фактически нямаме реални основания за подобни действия”, каза още той.
Междувременно от ВМРО поискаха оставката на говорителя на Външно министерство Весела Чернева, заради реакцията й по темата свързана с гробовете на български офицери в Щип.
Според Чернева, човек от нашето посолството в Македония е отишъл на място и е установил, че няма оскверняване на гробове. Нямало и видими данни кой къде е бил погребан, в кой гроб.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети