Съдът в Италия оправда майка на две деца за дрога и оръжие

Още пет дни Бойка Харамлийска чака в затвора решението, което я връща в Дупница

DenNews.bg
25.11.2010
размер на текста:

3-годишният Валентино и сестричката му Йоана на 1 годинка и 11 месеца са поверени на свекървата Йорданка. Снимка: dennews.bg

Италианският съд е оправдал 30-годишната дупничанка Бойка Харамлийска, която от близо месец е в затвор на Ботуша по влязла в сила задочна присъда за участие в престъпна група за пласиране на кокаин и хероин и притежание на оръжие.
Заседанието се е провело вчера и на него Бойка Харамлийска е била оневинена, обясни днес нейната свекърва Йорданка, която сега се грижи за двете й деца- Йоана на годинка и 11 месеца, и Валентино на 3 години и 8 месеца.
Бойка Харамлийска се е обадила вчера на съпруга си Ангел и му обяснила, че до 5 дни решението за оправдателната присъда ще излезе и майката на две деца ще се прибере в България.
От екстрадирането й в Италия досега грижата за двете деца е поверена на свекървата Йорданка, тъй като майката на Бойка- Таня, живее и работи в Гърция.
Преди около две седмици Бойка Харамлийска е изпратила писмо, в което обяснява, че й е много мъчно за децата и това прави престоя й в затвора още по-труден.
Писмото, изпратено до свекърва й, е с печат и пуснат в една от пощите в столицата Рим на 28-и октомври.
На заседание на 5-и октомври председателят на Окръжния съд в Кюстендил Мирослав Начев разпореди Бойка Харамлийска бе предадена незабавно на властите в Италия в изпълнение на заповед за арест, издадена от заместник главния прокурор на страната на 12.09.2009 година. Тази заповед е била издадена въз основа на друга от прокуратурата в Милано от 26-и февруари 2007-а година по влязла в сила присъда от 2002-а година.
Прокурорът по делото Ангел Байракраски също бе изразил становище на заседанието на 5-и октомври, че са налице всички условия за изпълнение на европейската заповед за задържане на Бойка Харамлийска.
30-годишната майка на две деца бе задържана в средата на август тази година в паспортната служба в Дупница, където отишла да подаде молба за издаване на нов паспорт. Тогава стана ясно, че е издадена европейската заповед за задържане за влязла в сила пръсъда за това, че „в съучастие с други лица е участвувала, изпълнявайки организационни функции във въоръжена група, имаща за цел да внася в Италия кокаин и хероин, както и за това, че в съучастие с други лица е притежавала и носела на публично място пистолет „Берета”, снабден с 15 куршума, взет от силите на реда през декември 1998година”.
От решението на съдия Начев става ясно, че от съдържанието на Европейската заповед за задържане се установява, че присъдата срещу Бойка Харамлийска е задочна. Казано с други думи, тя не е била известена за наказателното преследване срещу нея. В Европейската заповед за задържане изрично са предоставени предварителни гаранции, че Бойка Харамлийска може да упражни правото си на повторно разглеждане на делото, като може да предяви молба за преразглеждане на делото в 30 дневен срок от предаването й на италианските съдебни власти.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети