Петков докладва Цветанов и Танов на главния прокурор

Бившият вътрешен министър е готов да се откаже от депутатския си имунитет

DenNews.bg
24.11.2010
размер на текста:

Ако Борис Велчевпоиска Петков ще се откаже от имунитета си. Снимка:БНР

Бившият вътрешен министър Румен Петков иска прокуратурата да разпореди проверка по всички внушения и твърдения на директора на агенция "Митници" Ваньо Танов и вътрешния министър Цветан Цветанов. Пред журналисти в парламента депутатът от БСП Петков обяви, че още днес ще изпрати сигнал до главния прокурор Борис Велчев с искане за такава проверка и до нейното приключване няма да прави повече коментари по тези въпроси, информира dnevnik.
В сигнала си до главния прокурор Петков посочва, че в последните дни се правят внушения за негово участие, свързано с конкретни разработки на МВР в разпределението на наркопазара и въобще за негови действия, свързани с наркотици и най-общо с престъпна дейност, докато е бил вътрешен министър. Той настоява Борис Велчев да разпореди проверка по тези твърдения, както и по всички разработки, свързани с Братя Галеви. Да се получи отговор на въпросите използвани ли са специални разузнавателни средства (СРС) по тези разработки, кой е техният заявител, разрешил и разпоредил използването им, а ако тези СРС са унищожени, да се изясни кой и как е направил това и има ли нарушение в процедурата, настоява още бившият вътрешен министър.
Петков иска още да бъде изяснено има ли информационно дело като основа за разработка срещу Братя Галеви. Той отбеляза, че в публичното пространство се говори за разработката "Бизнесмени", но иска прокуратурата да изясни, ако то съществува, дали в него има данни за наркотици и кои са субектите, които се третират в делото.
Петков настоява прокуратурата да извърши проверка по тези въпроси както в МВР, така и в ДАНС. Според него трябва да се снемат обяснения от директор на митниците Ваньо Танов, вътрешния министър Цветанов, бившия директор на ДОТИ Жоро Стоицов, бившия зам.-директор на ГДБОП Антоний Странджев. Петков заяви готовност да даде и той лично обяснение по въпроси от интерес за прокуратурата и при наличие на данни и искане от страна на главния прокурор дава съгласие да бъде снет депутатския му имунитет.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети