Сапарева баня ще се грее с минералната вода на Гейзера

Общината иска право за ползване върху неразпоредените от държавата количества

DenNews.bg
24.11.2010
размер на текста:

104 градуса е температурата на минералната вода на Гейзера. Снимка: dennews.bg

Община Сапарева баня изпрати искане до Министерството на околната среда и водите за право на ползване на минералната вода от Гейзера. Местната власт може да стопанисва количествата, за които държавата не се е разпоредила. По закон водите и минералните извори за изключително държавна собственост, но в случаите, в които тя се разпорежда за по-малко от 50% от количествата общината може да поиска право за ползване. Такъв е случаят в курортната община, обясни заместник-кметът Васил Маргин.
На този етап общината има няколко идеи за използване на минералната вода в ползва на населението и един разработен проект. Той е изготвен преди години от Министерство на енергетиката и в него е планувано водата да се използва за топлофициране на част от града. В момента сградата на общината, детската градина и училището се отопляват на парно с вода загрята от Гейзера.
„При евентуално изграждане на геотермална централа ще може да се изградят и инсталации за баленеология. Централата ще намалява топлината на водата до 40 градуса и тя спокойно ще може да се използва за лечебни басейни и бани”, обясни още Маргин. Той добави, че за да се запазят лечебните свойства на водата тя не трябва да бъде излагана на атмосферни влияния.
„Няма да има нужда тя да се охлажда с обикновена вода или в охладителни басейни, който имат допир с въздуха. А преминавайки по тръбите на централата минералната вода ще се охлажда, като преминава през топлообмениците където ще загрява обикновената вода за отполение и ще запази напълно полезните си свойства. Така че след това ще може да се ползва за балнеология”, обясни още Маргин.


 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети