Братя Галеви в списъка с главатари на престъпни групи

Министър Цветанов преброи 223-ма лидери, за четитри месеца намалели с шестима

DenNews.bg
23.11.2010
размер на текста:

Министър Цветан Цветанов

Лидерите на престъпни групи у нас са 223, като преди четири месеца са били 227. Сред тях са и Пламен Галев и Ангел Христов-Геле, известни като Братя Галеви.
Четирима от главатарите се издирват, а 12 са под домашен арест. Това беше част от статистиката, която вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, след края на съвещанието между МВР, прокуратурата и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).
В началото на годината Цветанов и главният прокурор Борис Велчев обещаха, че до края на 2010 г. е възможно "250-300 знакови фигури от престъпния свят да са в ареста". Според данните представени от вътрешния министър днес 50 от лидерите са с постоянна мярка задържане под стража.
"Определено сме се справили и вървим в правилната посока за борбата с организираната престъпност. Приоритетът, който си поставихме е конвенционалната престъпност и справянето с битовите кражби, които за последните 9-10 месеца са се увеличили с около 10 % ", заяви Цветанов. Той заяви, че не би искал да вярва, че доказателствата, които ще бъдат представени по разкриване на поръчкови убийства, ще бъдат неглижирани от съдебната система.

Братя Галеви бяха оправдани от Кюстендилски окръжен съд по обвинението за организиране и ръководене на престъпна група.


Впоследствие попитан дали се притеснява, че скорошните оправдателни присъди на Братя Галеви, Златомир Иванов - Баретата и други могат да повлиаят на скорошния евродоклад, Цветанов заяви: "Не мога да коментирам съдебната система. Това трябва да се прави от медиите и гражданите. Надявам се на обективен доклад".
"Не сме забравили ангажимента си, поет на последното съвещание. Надеждата ми е, че ще бъдем убедителни и откъм брой образувани производство и откъм брой осъдени лица, което всъщност е най-важният критерий", заяви Борис Велчев. Проблем според него са и хората, които имат по няколко висящи дела, защото те генерират престъпност.
"Има и такива с по 20 висящи дела, обяснението е лошо свършена работа - на разследващите органи и на прокурора", заяви още Велчев. Според него когато се направи анализ на причините за тази ситуация, със сигурност ще има и наказани. Главният прокурор се надява след Нова година "не само да е намален броят им, но и да се покаже тенденция за справянето с този проблем". "Някой от тях не са издирвани, или не са им искани мярки", каза още Велчев.
Болезнен въпрос за прокуратурата са и т.нар предварителни проверки (миналата година те са били 360 хил). "Искаме максимално да рационализираме този труд, като нито един сигнал няма да остане непроверен", заяви още Велчев.
"МВР ще засили работата на вътрешната сигурност. За нас е важно да сме по-близо до хората в малките населени места. Затова трябва да се подобри и работата на някои областни дирекции. Имаме слабости, които си отчитаме, но живеем по-добри условия - няма въоръжени грабежи и отвличания", смята още Цветанов. Като приоритет той посочи и неутрализирането на къртици.
За целта той обърна внимание на предстоящото приемане на закона за съдебната система. "Не искам класифицираната информация, която има в МВР и ДАНС да бъде само за наше четиво. Главният прокурор и да се запознае с тази информация, не може да я сведе в пълния обем. Тя трябва да е достъпна например за Висшия съдебен съвет, които да разполагат с нея, когато избират ръководни постове в съдебната система", каза Цветанов. Той даде пример, как за подобни решения в системата на МВР се правят справки във вътрешна сигурност, информира dnevnik.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети