Виолета Милева: Къщата ми се срутва, няма ли кой да помогне в тази държава?

DenNews.bg
22.11.2010
размер на текста:

Къщата на Виолета Милева от Дупница, която живее на улица „Христо Ботев” № 50 до Черния мост всеки момент може да се срути в коритотото на река Бистрица. Бившата дългогодишна библиотекарка в читалище „Христо Ботев” е притеснена и то не без основание, че тази зима може да се случи и най-страшното и тя да остане без дом. След като е писала многократно писма до институциите в продължение на 20 години, тя вече е изгубила всякаква надежда, а основите на дома й вече бавно но сигурно слизат в коритата на реката.
„Пукнатините по стените и подовете започват да стават все по-големи, едната от вратите на стаите ни не се затваря. Подпорната стена, която крепеше къщата ни, вече е поддала много сериозно и аз вече се страхувам за живота си. Щом започне да вали дъжд, аз очаквам всеки момент реката отдолу под къщата ни да ме отнесе.

Вратата на една от стаите не се отваря заради пропадане.

Вече трета година не ползвам и банята, защото земните пластове отдолу се разместиха и каналът за мръсната вода може да се скъса. Писах сигнали до всички кметове от 1989-а година досега, но никой не успя да разреши проблема.От Гражданска защита също ме лъгаха години наред, че ще направят подпорна стена, но всички обещания си останаха само едни празни думи. Писах миналата година и жалба до президента Георги Първанов. Отговорът бе от главния експерт в приемната и в него умоляват и община Дупница за компетентно становище във връзка с възможнистите за решаване на проблема”, оплака се Виолета Милева.
Проектът, който бе изготвен от община Дупница пред Междуведомствената комисия по бедствия, аварии и катастрофи за корекция на река Бистрица в този участък е бил отхвърлен. Това съобщи заместник-областният управител Даниела Годинова в началото на месеца.

Тази част на къщата вече е тръгнала към реката. 


Този проект на община Дупница, който е за 2 милиона и 109 хиляди лева предвиждаше корекция на реката в участъка от Черния мост до светофарното градче. На мястото има свлачищни процеси, опасност от наводнения и подкопаване на основите на 10-ина къщи. Канализацията в този участък също е проблемна, а фекални води изтичат в реката.
Годинова обясни, че мотивът за отхвърлянето на проекта е, че има друг ред за финансиране на проекти за превенция на бедствия, аварии и катастрофи по Оперативните програми на ЕС, обясни Даниела Годинова. Тя предположи, че Общината е депозирала проекта и по тази схема на Оперативните програми и увери, че настоящият отказ не е решаващ за проблема.
 

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети