От 17 стотинки до 1,70 лв. на час ще плащат самотни и болни дупничани за социален асистент

Даниела Методиева
22.11.2010
размер на текста:

От 17 стотинки до 1,70 лв. на час ще плащат самотни, болни и възрастни дупничани с различни видове увреждания за ползването на услугите социален асистент в зависимост от месечните им доходи. Това стана ясно по време на пресконференция днес, на която кметът на Дупница Атанас Янев представи проекта „Социални асистенти за хора с увреждания”. Сумата за него е 178 441 лв. и се отпуска като безвъзмездна финансова помощ от Европейския социален фонд по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.
Над 70 самотни и болни хора ще могат да се възползват от тази услуга в продължение на 1 година, като ще бъдат разкрити 30 нови работни места, подчерта кметът на Дупница.
Ръководителят на проекта Силвия Манчева обясни, че преди днешното официално представяне вече има подадени молби и от ползвателите на услугата и от канидати за назначаване на работа. Специална комисия ще разгледа документите на желаещите да бъдат обгрижвани от социални асистенти, след което ще бъде извършена проверка и по домовете за условията, в които живеят кандидатите.
Докато трае тази процедура, трябва да бъде избрана и обучителна организация, която да работи с одобрените кандидати за социални асистенти. Те ще получават месечна заплата от 336 лева.
Друга важна подробност е, че тази услуга могат да ползват само хора навършили 18 годишна възраст.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети